Funeriu: Ministerul Educaţiei are bani pentru salariile "legale" ale profesorilor

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, marţi, la Timişoara, că ministerul are toate fondurile necesare pentru a plăti în acest an salariile "legale" ale profesorilor, dacă acestea sunt calculate corect.

92 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Ministerul Educaţiei are bani pentru salariile "legale" ale profesorilor

Funeriu: Ministerul Educaţiei are bani pentru salariile "legale" ale profesorilor (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Ministerul Educaţiei are toate fondurile pentru a plăti, la timp, salariile legale până la sfârşitul anului. Nimeni nu poate guverna în afara legii. Cu atât mai mult în ceea ce priveşte respectarea încadrării celor din sectorul bugetar", a spus Funeriu.

El a afirmat că, în majoritatea judeţelor, calculul salariilor s-a făcut corect, cu excepţia judeţului Buzău, unde încadrarea s-a făcut la un salariu de 5.000 de lei pentru un profesor gradul I, cu 30 de ani vechime, în loc de 3.400 de lei, atât cât era legal.

"Toată România a făcut încadrările corect, cu excepţia judeţului Buzău şi a altor judeţe, unde sunt câteva cazuri izolate. (...) Nu este normal ca încadrarea să se facă la un salariu de 5.000 de lei, în loc de 3.400 de lei cât era legal", a afirmat Funeriu.

Potrivit sursei citate, greşeala cea mai mare ar fi crearea unui "sistem inechitabil".

"În ceea ce priveşte protestele de la Buzău, pot să vă spun că legea trebuie aplicată. În ceea ce priveşte plata drepturilor câştigate în instanţă, Ministerul o va face, potrivit Ordonanţei 71/2009 şi Ordonanţei 18/2010. În acelaşi timp, trebuie să spun foarte clar că greşeala cea mai mare ar fi să creăm un sistem inechitabil. Datorită unor metode eronate de punere în aplicare a încadrărilor unor profesori de la Buzău, de la 1 ianuarie 2010 s-a ajuns la situaţia în care, în loc de 3.400 de lei salariul brut pentru un profesor cu gradul I, cu 30 de ani vechime, s-au plătit drepturi salariale de 5.000 de lei. Prin urmare, aşa cum am spus de nenumărate ori, nimeni nu poate fi în afara legii. Ministerul îşi asumă plata salariilor legale, la timp, dar trebuie să reglementăm situaţia de la Buzău, potrivit legii", a spus Funeriu.

Ministrul a spus că la Buzău se află o comisie care analizează cele întâmplate şi va lua măsurile ce se impun. El a afirmat că nu este "permis" ca un profesor din Buzău să aibă un salariu mai mare decât un profesor din orice alt judeţ al ţării.

Daniel Funeriu participă, marţi, la Timişoara, la o dezbatere publică privind proiectul Legii educaţiei, care se desfăşoară în Aula Magna a Universităţii de Vest. La dezbatere participă aproximativ 60 de persoane, profesori universitari, rectori şi studenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici