- Home
- Social
- SUCEAVA, (22.07.2014, 20:03)
- Tibi Bujdei
- Home
- Video
- Politic
- Vești bune
- Economic
- Social
- Externe
- Healthcare Trends
- Marius Tucă Show
- Gândurile lui Cristoiu
- Coronavirus
- Facem România bine
Video FURTUNĂ PUTERNICĂ în judeţul Suceava: Copacii dintr-o pădure, doborâţi de vânt pe o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare. Ce spune prefectul despre fenomen - FOTO şi VIDEO
Copacii dintr-o pădure din judeţul Suceava au fost doborâţi de vânt pe o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare în urma unei furtuni puternice, la o primă evaluare fiind vorba de aproximativ 25.000 de metri cubi de masă lemnoasă, iar pagubele sunt estimate la circa 3 milioane de lei.
7037 afişări
UPDATE 20:03 Prefectul de Suceava despre copacii doborâţi: Văile sunt adâci, s-a creat un fenomen turbionar
Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a declarat, marţi, că în pădurea din comuna Ulma, unde copacii au fost doborâţi de vânt pe o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare, s-a produs, cel mai probabil, "un fenomen turbionar", întrucât în zonă văile sunt adânci, iar muntele este foarte abrupt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Reacții după demiterea lui Voiculescu. Ponta: Este prima dată în ultimii 5 ani când prim-ministrul României ia decizii corecte
-
ULTIMA ORĂ. Prima ţară din Europa care a anunţat că renunţă definitiv la vaccinul AstraZeneca
-
Surse: Portofoliul Sănătăţii trece la premierul Florin Cîţu. Liderul USR PLUS Dan Barna nu a acceptat interimatul
-
USR PLUS retrage sprijinul politic acordat premierului Cîţu, ca efect al demiterii lui Vlad Voiculescu
Prefectul de Suceava, care a fost marţi dimineaţă în comuna Ulma pentru a coordona operaţiunile de deblocare a drumului acoperit cu arbori căzuţi, a declarat că furtuna a avut un moment maxim în jurul orei 22.30, când vântul a bătut cu putere, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a precizat că zona afectată se află la confluenţa a trei văi adânci, unde s-a creat, cel mai probabil, "un fenomen turbionar".
"În zonă văile sunt foarte adânci şi muntele foarte abrupt şi, probabil, această configuraţie a reliefului a făcut ca viteza vântului să crească", a spus Sinescu.
El a mai spus că în pădurea respectivă pământul este umed, ca urmare a ploilor din ultima perioadă, iar rădăcinile copacilor sunt dispuse "pe orizontală".
"Au picat precum popicele. Primii copaci doborâţi au fost problema, iar pe urmă au fost antrenaţi unul după altul ca un efect de domino", a explicat Sinescu.
El a menţionat că o parte dintre copaci au fost rupţi, însă mulţi au fost smulşi din rădăcină, fapt ce arată că şi umiditatea terenului a contribuit la producerea fenomenului din Ulma.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, care a mers în zona afectată, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în urma unei furtuni produse în noaptea de luni spre marţi, copacii dintr-o pădure au fost doborâţi de vânt pe o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare, la o primă evaluare fiind vorba de circa 25.000 de metri cubi de masă lemnoasă.
El a spus că reţeaua electrică nu a fost afectată, însă circulaţia rutieră pe drumul care face legătura între Ulma şi Lupcina, zona în care se află pădurea, a fost blocată.
"Nu a fost vreo localitate izolată întrucât s-a putut circula pe un drum forestier, cu un ocol de cinci kilometri", a afirmat prefectul care a menţionat că, marţi la prânz, traficul pe drumul respectiv a fost reluat.
El a adăugat că valoarea pagubelor se ridică la aproximativ 3 milioane de lei.
Sinescu a precizat că a solicitat silvicultorilor care acţionează în zonă să taie şi copacii care nu au fost doborâţi de vânt pentru a se evita pericolul ca unii să se rupă şi să fie înregistrate incidente.
Totodată, au fost scoşi copacii care au căzut în albia pârâului Nisipitu din zonă, în condiţiile în care judeţul Suceava este sub atenţionare cod galben de ploi.
Prefectul a menţionat că în timpul furtunii cantitatea de precipitaţii căzute nu a fost mare, însă vântul a fost foarte puternic.
Sinescu a mai spus că arborii doborâţi de vânt vor trebui scoşi cât mai repede din pădure întrucât lemnul căzut favorizează apariţia şi dezvoltarea dăunătorilor forestieri.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:26
-
astăzi, 19:12