Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, cere eliberarea: Ultimii trei ani au fost de mare chin, cu fiecare iarnă în penitenciar/ UPDATE: Decizia magistraţilor

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a cerut, miercuri, să fie eliberat condiţionat, el declarând în faţa instanţei că familia sa are mai multă nevoie de el ca oricând, adăugând faptul că ultimii trei ani „au fost un chin”, din cauza iernilor petrecute în spatele gratiilor.

897 afișări
Imaginea articolului Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, cere eliberarea: Ultimii trei ani au fost de mare chin, cu fiecare iarnă în penitenciar/ UPDATE: Decizia magistraţilor

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, cere eliberarea: Ultimii trei ani au fost de mare chin, cu fiecare iarnă în penitenciar

UPDATE 17:38 Gabriel Sandu ar putea fi eliberat condiţionat. Decizia nu este definitivă

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu ar putea fi eliberat condiţionat, au dispus, miercuri, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4, decizia instanţei nefiind definitivă.

„Admite propunerea de liberare condiţionată privind pe petentul condamnat Sandu Gabriel. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii ... emis de Tribunalul Bucureşti. (...) Măsura dispusă se comunică Administraţiei locului de deţinere a inculpatului. Cu drept de contestaţie în termen de trei zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei Judecătoriei Sectorului 4.

Cererea de liberare condiţionată s-a judecat miercuri, la Judecătoria Sectorului 4.

În ultimul cuvânt, prin care şi-a motivat cererea de liberare condiţionată, fostul ministru a spus că şi-a asumat faptele pentru care a fost condamnat şi a muncit pentru a câştiga zile de libertate.

„Când eram ministru am aprobat codurile penale, am considerat că două treimi e suficient pentru executare. În aceşti opt ani mi-am asumat fapta. Ultimii trei ani au fost de mare chin, cu fiecare iarnă în penitenciar. Am un băieţel de cinci ani. Am muncit 200 de zile, în fiecare zi m-am trezit la 5.00 şi am mers la muncă. Am participat la toate activităţile din penitenciar. Familia mea şi copiii mei au mai multă nevoie decât oricând de mine. Vă rog să îmi aprobaţi eliberarea condiţionată”, a spus Gabriel Sandu.

Avocatul fostului ministru a spus, în faţa instanţei, că Sandu a executat deja 792 de zile, chiar dacă reprezentanţii penitenciarului susţin că ar fi vorba de 747 de zile. Mai mult, apărătorul fostului demnitar a subliniat că Gabriel Sandu întruneşte condiţiile impuse de lege pentru a fi pus în libertate.

Procurorul de şedinţă s-a opus însă eliberării lui Gabriel Sandu.

„Considerăm că a executat fracţia, dar observăm că are 58 de zile câştigate din muncă. Considerăm că e prea puţin, nu se poate spune că scopul pedepsei e îndeplinit”, a spus procurorul, care a cerut amânarea cu 10 luni a reiterării cererii de liberare condiţionată, „pentru a avea timp să arate că merită să fie eliberat”.

Judecătoria Sectorului 4 a rămas în pronunţare în cazului cererii de punere în libertate a fostului ministru al Comunicaţiilor.

Gabriel Sandu a fost condamnat, în 3 octombrie 2016, în dosarul Microsoft, la trei ani de închisoare, Dorin Cocoş la doi ani şi patru luni şi Gheorghe Ştefan la şase ani de detenţie, în timp de omul de afaceri Nicolae Dumitru a primit o pedeapsă de doi ani şi patru luni. Între timp, Ştefan, Cocoş şi Dumitru au fost eliberaţi din penitenciar.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

În 29 septembrie, fostul ministru Gabriel Sandu, fostul şef al Microsoft România Călin Tatomir şi oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au fost trimişi în judecată, în dosarul cunoscut drept „Microsoft II”, ei fiind acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici