GALERIE FOTO Costumele populare şi rochiile inspirate din portul tradiţional, căutate la final de 2016

Sute de costume populare şi zeci de rochii elegante au fost vândute de meşterul popular pe Virginia Linul, pe final de an, iubitorilor de tradiţii şi costume populare din întreaga Românie dar şi celor plecaţi în străinătate care poartă cu mândrie costumele populare peste hotare.

4175 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Costumele populare şi rochiile inspirate din portul tradiţional, căutate la final de 2016

Costumele populare şi rochiile inspirate din portul tradiţional, căutate la final de 2016

Cel mai cunoscut meşter popular din Bistriţa-Năsăud, care confecţionează de ani de zile costume populare lucrate manual, spune că anul 2016 a fost un an deosebit, în care lumea a conştientizat faptul că trebuie să se întoarcă la tradiţii, fără de care ne-am pierde identitatea ca popor.

“Nu vă puteţi imagina bucuria pe care o simţim când vedem că din mâinile noastre iese un lucru de artă. Un lucru care poate fi transmis din generaţie în generaţie pentru că el nu iese de la modă. Nicăieri în lume nu există atâta măiestrie şi atâta artă în costumul popular. Tehnicile de lucru care se regăsesc în costumul popular romanesc nu se găsesc nicăieri în lume şi trebuie să şti să realizezi asemenea opere de artă” povesteşte meşterul care a învăţat secretele costumului popular de la mama sa, Virginia Linul, care coase încă, la cei peste 80 de ani ai săi, costume populare.

În 2016 a vândut în întreaga ţară sute de costume populare, românilor iubitori de tradiţii care au ales să poarte în zile de sărbătoare, aşa cum o veche tradiţie a zonei spune, costume noi.

“De sărbători lumea se îmbracă în costum popular şi merge la colindat. La noi a rămas o veche tradiţie, că de fiecare sărbătoare trebuie să ai haine noi. Anul acesta multă lume şi-a dorit costume populare pe care să le îmbrace şi şi meargă la colindat pentru că altfel vestesc sărbătorile copiii când sunt îmbrăcaţi în costume populare. Tradiţiile şi costumul popular merg mână în mână – colinzi tradiţionale româneşti, portul tradiţional şi mâncarea tradiţională. Obiceiuri tradiţionale româneşti nu se pot păstra fără costum popular românesc. Este o perioadă în care oamenii şi-a dat seama că noi avem tradiţii şi avem costume populare cum nu există nicăieri în lume şi trebuie doar să le îmbrăcăm, să le punem în valoare ca asta este identitatea noastră. Trebuie să-i învăţăm pe copii să poarte costumul popular pentru că dacă noi nu-i învăţăm şi noi nu îi îmbrăcăm nu au de unde să ştie. Noi trebuie să-i îmbrăcăm la fiecare sărbătoare mare ca ei să ştie că aşa se cinstesc sărbătorile, îmbrăcaţi în costum popular” a spus, pentru MEDIAFAX, Virginia Linul.

Cei care au trecut pragul atelierului Virginei Linul din Salva şi-au achiziţionat fie piese, fie costume populare întregi pentru diferite evenimente. Multe dintre costumele populare au plecat în străinătate, numeroşi clienţi fiind românii care lucrează de ani de zile peste hotare.

“Sunt foarte mândra că anul acesta, mai mult ca niciodată, am avut comenzi foarte multe pentru costume populare. Şi-au dat seama oamenii că trebuie să îmbrace costumul popular la sărbătoare, când merg la colindat. Nu am reuşit să fac faţă cu comenzile anul acesta, dar facem costume şi între sărbători şi pentru Anul Nou şi Bobotează. Am avut comenzi din toată ţara, am făcut sute de costume populare pentru clienţi din Bucureşti, Constanţa, Târgu Mureş Suceava Iaşi din toate părţile ale ţării. Foarte mulţi români români plecaţi în străinătate au venit şi-au cumpărat costume populare. Pentru ei e foarte importantă tradiţia şi, nu şi-o lasă... Merg dincolo şi poartă costume populare cu mândrie dar şi când vin, acasă de sărbători, se îmbracă în costum popular. Ei sunt un exemplu foarte bun pentru noi că nu-şi lasă tradiţia oriunde ar fi în lume” mai spune Virginia Linul.

Nici doamnele cu cele mai pretenţioase gusturi nu au fost dezamăgite dacă au trecut pragul atelierului din Salva. Rochiile din catifea, extrem de elegante, cusute cu mărgele sau brodate manual, inspirate din portul tradiţional sunt la mare căutare. “De Crăciun majoritatea au preferat să îşi achiziţioneze costume populare întregi sau piese din aceste costume populare, pentru ca la biserică sau la colindat să fie îmbrăcaţi aşa cum tradiţia românilor o spune, în costume populare. De Revelion doamnele preferă rochii elegante, lungi până în pământ sau scurte, din catifea, cusute manual cu mărgele şi brodate cu flori inspirate din portul tradiţional, rochii care nu se demodează niciodată. În LinIA Tradiţională sunt haine moderne cu inspiraţie tradiţională. Pe o rochiţă modernă avem cusute elemente din costumul nostru, de pe Valea Someşului. Nu există undeva în lume să mergi şi să nu arate bine o floare lucrată manual. Rochiţele au toate florile câmpului care se regăsesc şi pe costumul popular. Nu se poate să nu fi deosebită cu o rochiţă cusută manual, cu motive florale sau cu mărgele. La noi este specifică cusătura cu mărgele care dă o ţinută elegantă şi distinsă, deosebită doamnei care o poartă” explică meşterul popular.

Un costum popular complet costă de la 1000 de lei şi poate ajunge până la câteva zeci de mii de lei în funcţie de complexitatea modelului, de numărul pieselor pe care acesta îl conţine dar şi de modalitatea în care cei care îşi doresc costumele populare preferă să fie cusute cu aţă sau cu mărgele.

Rochiile de Revelion pornesc de la 600 de lei şi pot depăşi 2.000 de lei în funcţie de preferinţe. Paltoanele, cusute manual, de inspiraţie tradiţională vin şi ele să întregească ţinuta moderno-tradiţională a celor care vor de Anul Nou o ţinută spectaculoasă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici