GALERIE FOTO Oficialităţi, militari şi civili din Alba Iulia: s-au prins în Hora Unirii de ziua Unirii Principatelor

Zeci de persoane, oficialităţi locale şi judeţene, civili şi militari, s-au prins în Hora Unirii, de Ziua Principatelor Române, sărbătorită în Sala Unirii din Alba Iulia, simbol şi templu al României Mari, unde s-a hotărât şi semnat actul Marii Uniri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

496 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Oficialităţi, militari şi civili din Alba Iulia: s-au prins în Hora Unirii de ziua Unirii Principatelor

Oficialităţi, militari şi civili din Alba Iulia: s-au prins în Hora Unirii de ziua Unirii Principatelor (Imagine: Medifax Arhiva Foto)

Participanţii la aniversarea a 158 de ani de la Unirea Principatelor s-au adunat, marţi dimineaţa, în Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, unde au asistat la o scurtă rugăciune, alocuţiuni privind semnificaţia zilei şi la un program artistic cu cântece patriotice.

Manifestarea a început cu intonarea imnului naţional al României.

În deschidere, şeful secţiei de istorie din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roşu, le-a spus celor prezenţi că Mica Unire a fost posibilă, în primul rând, datorită unui context internaţional favorabil şi a slăbirii Rusiei.

”Dacă îmi permiteţi o glumă, cam tot ce s-a întâmplat bine în ultimii 200 de ani s-a întâmplat pe fondul slăbirii Rusiei, iar ce s-a întâmplat rău a fost pe fondul creşterii ei”, a spus Tudor Roşu.

Acesta a adăugat că se poate spune ”fără niciun fel de reţinere” că Unirea din 1859 este ”un prim pas important în calea desăvârşirii procesului naţional”.

La finalul ceremoniei cei prezenţi s-au prins într-o Horă a Unirii, alături de oficialităţile locale, între care preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, deputatul Sorin Bumb, prefectul judeţului Alba, Mihaela Albu, viceprimarii municipiului Alba Iulia, Paul Voicu şi Gabriel Pleşa.

Hora Unirii a fost interpretată de către fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena” a judeţului Alba, iar o parte din spectacolul artistic a fost susţinut de reprezentanţii Cercului Militar din Alba Iulia.

În 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti s-a pronunţat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel Unirea Ţării Româneşti cu Moldova. Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate.

La 1918, în Sala Unirii din Alba Iulia s-a hotărât şi semnat actul Marii Uniri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici