GALERIE FOTO | Un avocat a mers în instanţă cu cagula în semn de protest: „Ascunderea omului după o mască depersonalizează actul de justiţie”

  • Avocatul Bogdan Ioan Todoran a ales să meargă în instanţă cu cagula în semn de protest
  • Apărătorul din cadrul Baroului Bucureşti este nemulţumit că a fost impusă obligaţia de a purta mască prin Legea 55/2020 privind starea de alertă
  • „Ascunderea omului după o mască depersonalizează actul de justiţie”, spune avocatul pentru MEDIAFAX.
810 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO | Un avocat a mers în instanţă cu cagula în semn de protest: „Ascunderea omului după o mască depersonalizează actul de justiţie”

Avocatul Bogdan Ioan Todoran a ales să protesteze faţă de obligaţia de a purta mască în spaţiile închis într-un mod inedit. Apărătorul din cadrul Baroului Bucureşti s-a prezentat în instanţă cu o cagulă.

În primul rând, avocatul este nemulţumit că oralitatea din sala de judecată rămâne un principiu ce nu poate fi respectat cu mască.

„Efectiv se creează o barieră fizică în comunicare, mai ales în expunerea argumentelor avocaţilor care depăşesc două-trei fraze. Apare o stare de disconfort, atât fizic, cât şi psihic, în situaţii similare fiind şi judecătorii, procurorii, grefierii. Ţi se aburesc şi ochelarii, din cauza respiraţiei în spaţiul închis de mască, astfel că eşti nevoit să renunţi la ei - un alt motiv de iritare: nu poţi nici să vorbeşti, nici nu mai vezi bine”, a spus avocatul, pentru MEDIAFAX.

Bogdan Ioan Todoran mai spune că un alt motiv este unul filosofic. În viziunea sa, omul mascat a fost întotdeauna răufăcătorul, hoţul, tâlharul, banditul, cel care are ceva de ascuns, nu atât fapta, cât identitatea.

„În Procesul lui Kafka cel mai bine păzit secret al justiţiei era identitatea judecătorului. Mascarea, ascunderea feţei, ascunderea omului după o mască depersonalizează actul de justiţie şi pe judecători,  procurori, avocaţi, grefieri. De la mască vine şi mascarada - actul de justiţie este solemn şi, mai ales, public, nu o organizare ridicolă de oameni posesori de temperatură legală şi travestiţi (cu mănuşi, botoşei şi măşti, cum au plusat unele instanţe)”.

Apărătorul mai subliniază că toate aceste decizii sunt luate de guvernanţi, dar şi de colegiile de conducere ale instanţelor „exclusiv pe bază de frică”.

„Există doar o logică a spaimei de necunoscut, o teamă ridicolă în faţa morţii ce pândeşte din respiraţia celui de lângă tine, abordată prin abandonarea democraţiei şi a statului de drept în favoarea unei dictaturi pseudo-sanitare”, mai precizează avocatul Todoran.

Pentru aceste motive, apărătorul a ales să protesteze, prezentându-se în instanţă mascat complet, cu o cagulă care lasă la vedere numai ochii.

„Până nu se va institui vreo regulă ca trebuie să stăm toţi cu ochii închişi, că doar sunt o poartă de intrare în organism a temutului coronavirus”, încheie acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici