Gavrilescu: Avem proiect de modificare a legislaţiei pe ambalaje; încercăm să evităm penalităţile

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu precizează, legat de faptul că România va fi trimisă în faţa CJUE pentru netranspunerea legislaţiei UE privind deşeurile de ambalaje, că a fost deja elaborat un proiect de act normativ şi că se încearcă evitarea penalităţilor.

79 afișări
Imaginea articolului Gavrilescu: Avem proiect de modificare a legislaţiei pe ambalaje; încercăm să evităm penalităţile

Gavrilescu: Avem proiect de modificare a legislaţiei pe ambalaje; încercăm să evităm penalităţile (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

În mod evident, decizia CE de a sesiza Curtea Europeană de Justiţie privind obligaţia României de a modifica legislaţia privind deşeurile de ambalaje nu este cea mai fericită situaţie. Dar, chiar şi ajunşi în acest punct, România va continua demersurile de a soluţiona această situaţie, iar orice fel de penalităţi europene să fie evitate", spune Graţiela Gavrilescu.

Ministrul a explicat că, potrivit experienţei altor state care s-au aflat în situaţii similare, procedura la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) durează cel puţin jumătate de an, iar, dacă în aceasta perioadă România rezolvă problema, procesul va fi, automat, suspendat.

Ministerul Mediului a elaborat deja un proiect de act normativ pe aceasta temă, documentul aflându-se, în prezent, pe circuitul de avizare interministerial.

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că trimite România în faţa CJUE pentru neîndeplinirea obligaţiei de a modifica legislaţia privind deşeurile de ambalaje, în acord cu versiunea revizuită a Directivei privind ambalajele.

"Statele membre au avut obligaţia de a asigura intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformităţii cu directiva până la 30 septembrie 2013. România, care a depăşit termenul iniţial, a primit o scrisoare de punere în întârziere la 29 noiembrie 2013, urmată de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la expirarea termenului, directiva încă nu a fost transpusă în legislaţia naţională. Prin urmare, Comisia a decis să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a UE", se arată în comunicatul CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici