Geoană vrea dezbaterea publică a legii privind prelucrarea datelor personale

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că în România există încă o suspiciune legată de faptul că instrumentele de stocare a informaţiilor ar putea să fie folosite pentru consolidarea unor tendinţe autoritariste în statul român şi că e nevoie de o dezbatere publică pe această temă.

61 afișări
Imaginea articolului Geoană vrea dezbaterea publică a legii privind prelucrarea datelor personale

Geoană vrea dezbaterea publică a legii privind prelucrarea datelor personale (Imagine: Mediafax Foto)

"Trebuie să întărim rolul statului în prevenirea unor acţiuni de natură teroristă sau cu risc de destabilizare statală. Acest lucru este corect şi se întâmplă în toată lumea civilizată. Dar în acelaşi timp trebuie să fim consţienţi de faptul că în România există încă o teamă sau o suspiciune că astfel de instrumente (stocarea informaţiilor telefonice, sms, internet, n.r.) ar putea să fie folosite pentru consolidarea unor tendinţe autoritariste în statul român", a declarat Geoană la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Administraţiei şi Internelor, de către Liviu Dragnea.

Geoană a arătat, totodată, că este firesc ca statul român şi cei care aplică legea să fie dotaţi cu instrumente moderne, adaptate unei ere globalizate, dar şi-a manifestat convingerea că "fermentul democratic" din societatea românească va aduce un echilibru corect cu privire la protecţia faţă de invadarea nejustificată a vieţii private.

El a arătat că, în opinia sa, este momentul ca în România să existe o dezbatere publică cu privire la această temă sensibilă.

"Încă mai avem cu toţii undeva în spatele creierului nostru amintirea unui stat care reprima cetăţeanul şi îl priva de libertăţile sale fundamentale. Nu am făcut Revoluţie şi nu am petrecut 20 de ani de democratizare pentru a înclina balanţa în altă direcţie", a spus Geoană.

El s-a arătat convins că autorităţile statului vor folosi cu extrem de mare prudenţă această nouă pârghie necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor statului de drept.

Procurorul general Codruţa Kovesi a susţinut, marţi, că trebuie modificate prevederi ale legilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi anunţă că va trimite Ministerului Justiţiei observaţiile sale în acest sens, nemulţumită de condiţiile impuse la solicitarea listingurilor de convorbiri.

Citeşte şi:

Dragnea: Obiectivul principal al MAI - descentralizarea administrativă şi financiară

Reţinerea datelor telecom, în vigoare de miercuri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici