George Maior: Sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România

Directorul SRI, George Maior, a declarat, sâmbătă, la TVR 1, că este "convins" că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României şi, răspunzând unei întrebări, a spus că ştie care este în prezent statutul acestuia în Siria, dar nu a făcut alte precizări.

134 afișări
Imaginea articolului George Maior: Sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România

George Maior: Sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Maior a fost întrebat, la emisiunea "Fără Frontiere", în contextul în care este aşteptată peste câteva zile vizita la Bucureşti a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dacă se apropie, în opinia sa, şi momentul în care Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România.

"Îmi menţin această afirmaţie de acum un an, este un obiectiv al serviciilor şi al statului român, vizita are o importanţă în primul rând strategică şi politică, se vor semna şi nişte acorduri juridice, inclusiv la nivel de extrădare. Vom vedea ce va urma", a răspuns directorul SRI la TVR 1.

Solicitat să precizeze un orizont de timp în care ar vedea posibilă extrădarea lui Omar Hayssam, Maior a spus: "Eu nu dau termene din acest punct de vedere şi nici nu am dat atunci, deşi sunt unii care îmi reamintesc acea afirmaţie, ea, repet, e valabilă şi nu contează cât timp va dura".

"Sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României", a subliniat el.

Întrebat dacă ştie care este în prezent statutul lui Omar Hayssam în Siria, Maior a răspuns afirmativ, dar a refuzat să ofere detalii. "Da, ştiu, dar nu vreau să dezvolt", a menţionat el.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, vine la Bucureşti săptămâna viitoare, în cadrul unui turneu în mai multe state din regiune, precum Bulgaria şi Cipru, în perioada 8-12 noiembrie.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, în 6 octombrie, pentru MEDIAFAX, că preşedintele sirian Bashar al-Assad va face o vizită în România în acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne, un acord de extrădare intrând în acest pachet. Ministrul a făcut aceste declaraţii în contextul unei vizite pe care a făcut-o la Damasc, la începutul lunii octombrie. El a spus că documentele sunt în pregătire şi că au avut loc negocieri la Bucureşti şi Damasc.

Preşedintele Băsescu a făcut o vizită în Siria în octombrie 2008. Şeful statului declara la acea dată, la finalul întâlnirii cu omologul său de la Damasc, Bashar al-Assad, că subiectul legat de situaţia omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost discutat. Întrebat în legătură cu un acord între România şi Siria privind Justiţia, Băsescu a răspuns: "Înţeleg aluzia, a fost discutat subiectul Omar Hayssam".

Un an mai târziu, la 16 noiembrie 2009, şeful statului declara că vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului de extrădare între România şi Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam să fie extrădat în România.

Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în luna mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti. Procesul a fost amânat, joi, la termenul de la Curtea de Apel Oradea, până în 16 martie, după ce judecătorul a înaintat mai multe adrese la Bucureşti, prin care solicită, printre altele, repetarea procedurii de citare a sirianului şi desecretizarea actelor.

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Cercetările efectuate în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de-al doilea caz".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului.

Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Dosarul acestui caz conţine nouă volume, dintre care unul cu documente clasificate, astfel că mai mulţi magistraţi ai Curţii de Apel Oradea, inclusiv cel care va prezida completul de judecată în cazul lui Omar Hayssam, au făcut demersuri pentru obţinerea certificatului de securitate emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), care permite accesul la secrete de stat.

La termenul din 11 martie, preşedintele completului de judecată a anunţat că va solicita SRI şi DIICOT desecretizarea probelor de la dosar, în baza unei convenţii europene, pentru a putea fi consultate de către toate părţile implicate.

Totodată, magistratul a anunţat că Ministerul Justiţiei a comunicat faptul că Omar Hayssam nu a fost localizat sau arestat în Siria, fără să precizeze dacă acest lucru a fost aflat pe căi oficiale sau neoficiale.

Din acest motiv, judecătorul a spus că va face o nouă adresă către Ministerul Justiţiei prin care va solicita atât localizarea lui Omar Hayssam în Siria, cât şi dovada diligenţelor făcute de Ministerul Justiţiei pentru aflarea informaţiilor solicitate de instanţă.

La termenul din 3 iunie, Ionel Haşotti, avocatul lui Tartousi Mustafa, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam a fugit din România, a declarat că are certitudinea că acesta este închis într-o închisoare din Siria.

La acelaşi termen, Ionel Haşotti, avocatul lui Tartousi Mustafa, a arătat că incertitudinile legate de locul unde se află, în prezent, Omar Hayssam sunt determinate de unele erori comise de autorităţile române.

Haşotti a afirmat că în corespondenţa dintre Ministerele de Justiţie român şi sirian există erori care provin din inversarea ordinii numelor omului de afaceri.

Avocatul a precizat că numele corect al sirianului este Hayssam Khaled Omar şi nu Omar Khaled Hayssam, cum figurează în documentele româneşti înaintate inclusiv Ministerului Justiţiei din Siria.

Totodată, Haşotti a spus că Omar Hayssam se află în detenţie într-o închisoare din Siria, chiar dacă acest lucru nu a fost certificat de autorităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici