Germania acordă sprijin financiar de 5,4 milioane de euro pentru etnicii germani din România

Secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE Daniela Gîtman a anunţat că Germania va acorda şi în acest an sprijin financiar pentru etnicii germani din România, în valoare de 5,4 milioane de euro.

820 afișări
Imaginea articolului Germania acordă sprijin financiar de 5,4 milioane de euro pentru etnicii germani din România

La Timişoara a avut loc, în perioada 14-16 iunie, a XXVI-a sesiune a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România. Lucrările au fost conduse de cei doi co-preşedinţi, Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene, şi Natalie Pawlik, Însărcinat al Guvernului Federal german pentru problemele imigranţilor de origine germană şi minorităţi în cadrul Ministerului Federal de Interne şi Comunitate.

Au participat reprezentanţii conducerii Forumului Democrat al Germanilor din România, ai asociaţiilor saşilor transilvăneni şi şvabilor bănăţeni din Germania, ai ministerelor de linie din România şi Germania cu atribuţii în domeniu, precum şi prefecţii sau subprefecţii din cele 9 judeţe cu o comunitate germană semnificativ.

Potrivit unui comunicat al MAE, discuţiile au vizat stadiul îndeplinirii proiectelor prevăzute în Protocolul încheiat cu ocazia ediţiei precedente a Comisiei mixte, în paralel cu iniţierea unor noi proiecte.

În alocuţiunea sa, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat importanţa acordată de Guvernul României dezvoltării unor politici pentru protecţia minorităţilor naţionale şi a salutat nivelul excelent al relaţiilor româno-germane.

„Oficialul român a exprimat apreciere pentru decizia Guvernului R. F. Germania de a continua şi în acest an sprijinul financiar pentru etnicii germani din România, cu acordul statului român, în valoare de 5,4 milioane euro, de care beneficiază şi comunităţile în care aceştia trăiesc. Fondurile vor fi puse la dispoziţie de Ministerul federal de Interne şi Dezvoltare Teritorială, Ministerul Federal al Afacerilor Externe şi Însărcinatul Guvernului federal pentru cultură şi mass-media. A evidenţiat beneficiile înregistrate de la începerea finanţării acordate de autorităţile germane, prin susţinerea a peste 3.100 companii din România, oferirea de informaţii şi asistenţă pentru 2.200 de antreprenori interesaţi şi crearea de peste 14.100 de locuri de muncă, ceea ce a condus la creşterea semnificativă a prosperităţii în multe regiuni din ţara noastră”, se arată în comunicat.

Însărcinatul Guvernului federal german Natalie Pawlik a evocat soliditatea relaţiilor dintre România şi Germania şi a arătat că România reprezintă pentru companiile germane una dintre cele mai importante destinaţii de investiţii din Europa.

„Oficialul german a exprimat satisfacţia pentru măsurile adoptate de autorităţile române în vederea creării unui cadru favorabil şi a unui sistem solid pentru protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care constituie un model de bune practici în Europa. A salutat sprijinul financiar acordat de Guvernul român minorităţii germane din ţara noastră şi a anunţat decizia Guvernului federal de la Berlin de a acorda, în anul curent, fonduri în valoare de 5,4 milioane euro pentru finanţarea unor proiecte în domeniile social, economic, cultural, educaţional, precum şi pentru promovarea tineretului”, transmite MAE.

Pentru anul 2024, părţile au convenit continuarea programelor actuale, în paralel cu elaborarea şi implementarea unor proiecte noi în domeniul economic şi pentru dezvoltarea afacerilor, pentru promovarea dialogului intercultural prin artă, pentru combaterea intoleranţei, precum şi pentru promovarea diversităţii în comunicare şi audiovizual.

Aceste măsuri, alături de liniile viitoare de acţiune, obiectivele de cooperare şi proiectele comune agreate au fost incluse în Protocolul celei de-a XXVI-a sesiuni a Comisiei, care a fost semnat la finalul lucrărilor, de către cei doi oficiali.

Co-preşedintele german al Comisiei Natalie Pawlik a reiterat sprijinul ferm al Germaniei pentru obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen, inclusiv prin continuarea demersurilor pe lângă partenerii europeni, precum şi încrederea în identificarea unei soluţii până la sfârşitul anului curent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici