Germania analizează cererea unui evreu de a îndepărta o statuie antisemită veche de 700 de ani

O instanţă federală germană a analizat luni cererea unui evreu de a forţa îndepărtarea unei statui antisemite vechi de 700 de ani dintr-o biserică în care a predicat Martin Luther şi a declarat că va da verdictul în această dispută de lungă durată luna viitoare.

2693 afișări
Imaginea articolului Germania analizează cererea unui evreu de a îndepărta o statuie antisemită veche de 700 de ani

Sursa foto: AP

Sculptura "Judensau" sau "porcul evreiesc" de pe Biserica Orăşenească din Wittenberg este una dintre cele peste 20 de astfel de relicve din Evul Mediu care încă împodobesc biserici din Germania şi din alte părţi ale Europei, scrie AP.

Cazul a ajuns la Curtea Federală de Justiţie după ce instanţele inferioare s-au pronunţat în 2019 şi 2020 împotriva reclamantului Michael Duellmann. Acesta a susţinut că sculptura a fost "o defăimare şi o insultă la adresa poporului evreu" care are "un efect teribil până în prezent" şi a sugerat mutarea ei în muzeul Luther House din apropiere.

Plasată pe biserică la aproximativ patru metri deasupra solului, sculptura înfăţişează persoane identificabile ca evrei care sug la sânii unei scroafe, în timp ce un rabin ridică coada animalului. În 1570, după Reforma Protestantă, a fost adăugată o inscripţie care face referire la un tratat antievreiesc al lui Luther.

În 1988, a fost amplasat un memorial dedesubt, care face referire la persecuţia evreilor şi la cele 6 milioane de persoane care au murit în timpul Holocaustului. În plus, un panou oferă informaţii despre sculptură în germană şi engleză.

În 2020, o curte de apel din Naumburg a decis că "în contextul actual" sculptura nu are "caracter calomnios" şi nu a încălcat drepturile reclamantului. 

Cu toate acestea, adăugările ulterioare şi contextul vor fi, probabil, un factor cheie şi în decizia instanţe. Avocatul lui Duellmann a argumentat că informaţiile de pe panou nu sunt suficiente şi că reprezentarea unui porc era un semn de ură chiar şi atunci când a fost amplasat.

Curtea federală, cu sediul în oraşul Karlsruhe din sud-vestul ţării, intenţionează să îşi anunţe decizia pe 14 iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici