Gerul de Bobotează, reprodus în laborator. O cruce de gheaţă, confecţionată anul acesta într-un depozit frigorific din cauza temperaturilor ridicate - FOTO

Crucea de gheaţă care va fi folosită de preoţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos din Galaţi în timpul slujbei de Bobotează a fost construită în laboratorul unei firme din oraş, din cauza vremii extrem de calde pentru această perioadă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1975 afișări
Imaginea articolului Gerul de Bobotează, reprodus în laborator. O cruce de gheaţă, confecţionată anul acesta într-un depozit frigorific din cauza temperaturilor ridicate - FOTO

Gerul de Bobotează, reprodus în laborator. Crucea de gheaţă, confecţionată anul acesta într-un depozit frigorific din cauza temperaturilor ridicate

Realizarea crucii de gheaţă reprezintă o tradiţie veche la Arhiepiscopia Dunării de Jos. De obicei, crucea înaltă de 1,5 metri este realizată afară, apa fiind lăsată să îngheţe în matriţele pregătite de Arhiepiscopie. Anul acesta, însă, crucea principală şi rezerva sa sunt pregătite într-un laborator al unei firme din oraş, din cauza temperaturilor prea mari pentru această perioadă.

În laborator, apa a fost pusă în formele Arhiepiscopiei şi este ţinută la minus 20 de grade Celsius, timp de 12 ore, apoi crucile de gheaţă rămân în depozitul frigorific până sâmbătă, de Bobotează.

„Crucea de gheaţă este ţinută în această cameră frigorifică la o temperatură de minus 18 - minus 20 de grade. Avem nişte matriţe speciale în care turnăm apa, apoi o lăsăm să îngheţe timp de 12 ore. Noi facem două, să avem o rezervă în cazul în care crapă sau se sparge. Trebuie să fim pregătiţi, putem face chiar mai multe. În ziua de Bobotează le scoatem şi le ducem pe Faleza Dunării”, a declarat, miercuri, presei, Ionela Negru, angajată la societatea care a construit crucile de gheaţă.

La Galaţi, slujba de Bobotează va avea loc sâmbătă, pe faleza Dunării. În timpul evenimentului, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, va săvârşi slujba de sfinţire a apei, inclusiv a crucii de gheaţă.

Momentul culminant al ceremoniei este aruncarea Sfintei Cruci şi ridicarea ei din apele Dunării de către un înotător curajos.

Pentru acest ritual este folosită o cruce de lemn care poate fi transportată de cei care se aruncă în apă. În fiecare an, mai mulţi bărbaţi participă la ritualul care are ca scop iertarea păcatelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici