Gheorghe Ştefan a cerut judecătorilor înjumătăţirea pedepsei în dosarul Microsoft

Gheorghe Ştefan a cerut magistraţilor Tribunalului Bucureşti înjumătăţirea pedepsei primită în dosarul Microsoft şi aprobarea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, prin care ar urma să primească trei ani de închisoare într-un dosar în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă.

2434 afișări
Imaginea articolului Gheorghe Ştefan a cerut judecătorilor înjumătăţirea pedepsei în dosarul Microsoft

Gheorghe Ştefan a cerut judecătorilor înjumătăţirea pedepsei în dosarul Microsoft (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Gheorghe Ştefan a fost adus din penitenciar în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, vineri, unde a cerut aprobarea acordului de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul în care fostul co-preşedinte PNL, Vasile Blaga, este acuzat de trafic de influenţă. Gheorghe Ştefan a încheiat un acord cu procurorii DNA prin care urmează să primească trei ani de închisoare, în schimbul unui denunţ.

Totodată, Gheorghe Ştefan le-a cerut judecătorilor înjumătăţirea pedepsei de şase ani de închisoare pe care o execută în urma condamnării din dosarul Microsoft, argumentând că a făcut un denunţ în urma căruia "o altă persoană a fost trimisă în judecată."

"Eu sunt în cauză şi suport consecinţele. Nu contest deciziile judecătorilor şi ceea ce am primit eu. Dacă considerăm că acel articol 19 este aplicabil numai în cazul urmăririi penale, spune că unui condamnat poate să i se reducă la jumătate pedeapsa, eu spun că e logică. Eu am dat un denunţ şi nişte declaraţii în care o altă persoană a fost trimisă în judecată şi aş putea să îmi retrag declaraţia. Nu e normal ca unul care face denunţ să nu primească nimic. Să analizaţi logic că eu am primit cea mai mare pedepasă. Dorin Cocoş si Niro (Dumitru Nicolae) au primit doi ani pentru că li s-a redus, pentru că s-a aplicat articolul 19 şi treime recunoaştere şi deşi am făcut şi eu acelaşi lucru, vreau şi eu o egalitate de şanse la pedeapsă, dar e opinia mea personală", a declarat Gheorghe Ştefan în sala de judecată.

Judecătorii au amânat pronunţarea pentru data de 13 ianuarie 2017.

"În perioada 2009 – 2012, inculpatul Ştefan Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană.În aceeaşi perioadă, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa, că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT", arată DNA.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

"În paralel, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb, a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile (trimis în judecată de procurorii anticorupţie la data de 28 noiembrie 2016 – comunicat nr. 1466/VIII/3 din 28 noiembrie 2016), care cunoştea dinainte mecanismul descris anterior şi cu care a fost de acord", potrivit sursei citate.

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan execută o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, primită în dosarul Microsoft, instanţa hotărând confiscarea a peste 3.000.000 euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici