Gigi Becali, CONDAMNAT LA 3 ANI DE ÎNCHISOARE cu executare: "Regret că am intrat în politică". Becali a fost dus la Penitenciarul Rahova - FOTO

Gigi Becali a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare.

33620 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali, CONDAMNAT LA 3 ANI DE ÎNCHISOARE cu executare: "Regret că am intrat în politică". Becali a fost dus la Penitenciarul Rahova - FOTO

Gigi Becali, CONDAMNAT la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul privind schimbul de terenuri (Imagine: Razvan Chirita / Arhiva MediafaxFoto)

UPDATE Becali, Babiuc şi Cioflină au fost duşi la Penitenciarul Rahova

Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea decise în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, au fost transferaţi, luni seară, din arestul Poliţiei Capitalei, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti - Rahova.

Babiuc şi Cioflină au fost aduşi primii la arest, după ce au fost luaţi de poliţişti de acasă. Becali, care s-a predat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ilfov, a fost adus la arest în jurul orei 21.50, cu o maşină cu geamuri fumurii a Poliţiei.

La arestul Poliţiei Capitalei, cei trei au făcut o vizită medicală, fiind efectuate, de asemenea, şi unele formalităţi.

UPDATE Becali, Babiuc şi Cioflină, aduşi la arestul Poliţiei Capitalei

Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină au fost aduşi luni seară la arestul Poliţiei Capitalei, de unde, după vizita medicală şi unele formalităţi, vor fi duşi la penitenciarul Rahova, pentru a executa pedepsele dispuse de instanţa supremă în dosarul schimbului de terenuri.

Babiuc şi Cioflină au fost aduşi primii la arest, după ce au fost luaţi de poliţişti de acasă.

Becali, care s-a predat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ilfov, a fost adus la arest în jurul orei 21.50, cu o maşină cu geamuri fumurii a Poliţiei.

Poliţiştii au pus în aplicare mandatele de executare a pedepsei în cazul celor trei, emise de instanţă.

UPDATE Gigi Becali s-a predat la Poliţie

Deputatul Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, s-a predat, luni seară, la IPJ Ilfov, iar Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, care au primit câte doi ani tot cu executare, au fost găsiţi la domiciliul lor de către poliţişti, informează IGPR.

Potrivit sursei citate, poliţiştii au pus în aplicare mandatele de executare a pedepsei în cazul celor trei, emise de instanţă.

"Doi dintre condamnaţi, B. Victor şi C. Dumitru au fost găsiţi la domiciliul lor de către poliţişti. Al treilea, B. Gheorghe (Gigi Becali - n.r.), s-a prezentat la sediul IPJ Ilfov, unde poliţiştii Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale - IGPR au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea", se arată într-un comunicat remis MEDIFAX de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Toţi trei, după finalizarea procedurilor, vor fi încarceraţi în arestul Poliţiei Capitalei.

Gig Becali şi ceilalţi doi condamnaţi din acelaşi dosar, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, vor fi duşi ulterior, cel mai probabil, la Penitenciarul Bucureşti Jilava, potrivit unor surse judiciare.

În închisoare, cei trei vor sta mai întâi, timp de 21 de zile, la Secţia de carantină, pentru a fi evaluaţi şi supuşi unor investigaţii medicale.

UPDATE Ioan Becali: Gigi a plecat la penitenciar

"Gigi nu mai este, a plecat la penitenciarul Ilfov. Înăuntru nu mai e nimeni, doar femeile şi neamurile. Nu am vorbit nimic cu el, a venit, a pupat fetele, mândru, decent, demn, respectă decizia şi cu asta basta. Important e ce a transmis copiilor, nevestei şi neamurilor, să meargă în fiecare zi la biserică. Asta a transmis fetelor, mamei lui şi nevestei", a spus Ioan Becali.

UPDATE Becali: Am fost condamnat ca deputat şi europarlamentar. Regret că am intrat în politică

Întrebat dacă regretă că a intrat în politică, Becali a spus: "Normal. Tot ce am făcut regret acum. De ce? Nu eram în politică, nu aveam problemele care le aveam. Păi mai eram condamnat acuma? Că ei l-au condamnat pe europarlamentarul şi deputatul Becali. Schengen, MCV şi cutare şi nu ştiu ce".

Întrebat dacă se consideră a fi monedă de schimb pentru intrarea României în Schengen , Becali a spus: "Ce contează la ei? Ce, au ei vreun Dumnezeu? Ce, dacă e bine, lasă să sacrificăm. Schengen, MCV...n-au Dumnezeu".

El a arătat că se simte trădat de statul român, respectiv de instituţiile acestuia, reprezentate de procurori şi judecători.

UPDATE Becali: Merg acasă, rog organele să aibă decenţă, mă prezint singur, să nu trimită mascaţi

Parlamentarul George Becali a declarat, luni, că va merge acasă, la familie, menţionând că roagă organele în drept "să aibă un minimum de decenţă şi eleganţă" şi să îl aştepte să se prezinte singur, să nu îi trimită mascaţi la poartă, el adăugând că va ataca decizia la CEDO.

El a spus că sora sa a leşinat când auzit vestea legată de condamnarea sa.

Becali a spus că regretă că nu mai este europarlamentar.

"Asta e ţara lui Satan (...) Asta nu e ţară de stat", a spus Becali.

El a precizat că va merge acasă, se va întâlni cu familia, iar în cursul serii se va prezenta la organele în drept.

Becali a cerut "organelor abilitate" să aibă "decenţa, eleganţa" şi să nu trimită mascaţii să îl ia de acasă.

"Eu nu am vrut să fac pe la CEDO nimic, dar acum trebuie să fac şi eu, să-mi apăr eu familia. O să stau cât o să stau acolo (în penitenciar, n.r.), după aia, ca să pot să fac o revizuire, trebuie să atac la CEDO cât de repede", a spus Becali.

El a arătat că îşi va baza demersul de la CEDO pe argumentul că a fost achitat de cinci judecători şi condamnat de trei judecători de acelaşi rang, arătând că o astfel de situaţie constituie o "anomalie".

"O să dureze vreo patru-cinci luni până câştig o sentinţă CEDO şi după care să se facă revizie în România, pentru că asta e o anomalie - cum adică să fii achitat de cinci judecători şi să fii condamnat de trei judecători?", a spus Becali.

El a menţionat că nu aştepta să fie condamnat. "Nu m-am aşteptat la această decizie. Nu credeam că se poate aşa. Cum să condamni un om, să-ţi baţi joc de o familie, să distrugi o familie în halul ăsta pentru că ai făcut, vezi Doamne, un schimb de terenuri acum 16 ani?", a mai spus Becali.

Întrebat când va face demersul la CEDO, Becali a răspuns: "Să vedem. Depinde".

El a arătat că va merge la familie, după care se va prezenta la penitenciar.

UPDATE: Gigi Becali se află în acest moment la Parlament într-un birou al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Alături de el se află fostul fotbalist Ionuţ Luţu, care îi este consilier, şi Dobrin Laurenţiu Ionescu, un consilier parlamentar.

Potrivit deciziei luate luni, completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

În cazul finanţatorului echipei Steaua Bucureşti - condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

După recontopirea pedepselor, au arătat judecătorii, Gigi Becali urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoare cu executare, din care instanţa a dispus să fie scăzută perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrării de persoane.

Tot în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

În cazul fiicei fostului ministru al Apărării, Ioana Babiuc, instanţa a dispus menţinerea achitării decise de cei trei judecători ai instanţei de fond.

Prin aceeaşi decizie, judecătorii instanţei supreme au dispus interzicerea unor drepturi civile, timp de cinci după executarea pedepselor, în cazul lui Becali, Babiuc şi Cioflină, Astfel, aceştia nu vor avea voie să aleagă şi să fie aleşi în autorităţile publice sau în funcţii publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi nici să ocupe o funcţie sau să exercite o profesie ori să desfăşoare o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Instanţa a mai dispus ca Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină să plătească în solidar 421.280 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 5 octombrie 1998, către statul român.

De asemenea, Babiuc şi Becali trebuie să plătească, tot în solidar, 448.378 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 1999, către statul român.

Totodată, instanţa a dispus menţinerea măsurilor asigurătorii puse de procurorii anticorupţie pe bunurile celor trei inculpaţi condamnaţi şi i-au obligat pe fiecare dintre aceştia la plata a câte 25.000 cheltuieli judiciare către stat.

Decizia de luni a instanţei supreme, care este definitivă, a fost luată cu majoritate de voturi.

După ce minuta deciziei va fi comunicată poliţiştilor de la Urmăriri, aceştia trebuie să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Astfel, cei trei condamnaţi ar urma să fie duşi la sediul Direcţiei de Cercetări Penale al Poliţiei Capitalei, pentru întocmirea formelor de încarcerare..

Becali este cercetat într-un nou dosar legat de Avicola Iaşi, fiind oprit să iasă din ţară, în noaptea de duminică spre luni.

În 14 mai, la ultimul termen al dosarului schimbului de terenuri, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut condamnarea la pedepse cu închisoarea a lui Becali şi a celorlalţi inculpaţi, în vreme ce apărătorii acestora au arătat că, în raport de probele anchetatorilor şi de situaţia juridică a celor două terenuri vizate, se impune achitarea clienţilor lor.

Gigi Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, şi Dumitru Cioflină, fost şef al Statului Major General, au fost achitaţi, în 24 mai 2012, de instanţa supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi Ministerul Apărării Naţionale, decizia fiind atacată cu recurs de către procurori.

Astfel, George Becali fusese achitat pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Victor Babiuc şi fiica lui, Ioana, pentru luare de mită şi, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu. Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanţei supreme, care a dat astăzi o sentinţă definitivă în acest dosar.

Magistraţii instanţei supreme au decis achitarea celor patru pe motiv că lipseşte unul dintre elementele infracţiunii.

Probele procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu dovedesc acuzaţiile aduse lui Gigi Becali, Victor Babiuc, Ioanei Babiuc şi lui Dumitru Cioflină în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri şi MApN, arătau judecătorii instanţei supreme în motivarea deciziei de achitare a acestora.

Lipsa probelor care să conducă la stabilirea unei legături între încheierea contractului de vânzare-cumpărare şi aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de către Victor Babiuc a determinat Parchetul să încerce să dea o conotaţie penală unor împrejurări care fie sunt pe deplin explicabile şi lipsite de orice relevantă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale, notau judecătorii în documentul citat.

Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici