Gigi Becali, la Curtea de Apel Constanţa: Nu am fost condamnat la moarte sau la paralizie

Gigi Becali a spus, marţi, la Curtea de Apel Constanţa, care judecă cererea sa de întrerupere a pedepsei, că are dureri mari la coloană şi că a fost consultat de un neurochirurg care i-a recomandat operaţia de urgenţă, el adăugând că nu a fost condamnat la moarte sau la paralizie.

2008 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali, la Curtea de Apel Constanţa: Nu am fost condamnat la moarte sau la paralizie

Gigi Becali, adus la Curtea de Apel Constanţa, care decide dacă îi va întrerupe pedeapsa (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Marţi dimineaţă, finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost adus de la Penitenciarul Poarta Albă la Curtea de Apel Constanţa, pentru judecarea contestaţiei acestuia la decizia Tribunalului, de respingere a cererii de întrerupere a pedepsei din motive medicale.

Maria Vasii, avocata lui Becali, a cerut instanţei să admită contestaţia la decizia Tribunalului Constanţa, care a respins solicitarea de întrerupere a pedepsei, aducând din nou aceleaşi argumente, respectiv că există un raport de expertiză medico-legal în acest caz şi că medicii legişti au stabilit că finanţatorul Stelei are o afecţiune gravă care nu poate fi tratată în regimul penitenciar şi care necesită intervenţie chirurgicală.

Ea a prezentat mai multe cazuri de la instanţe din ţară în care condamnaţi cu pedepse mult mai aspre decât Becali au beneficiat de întreruperea perioadei de detenţie din motive medicale, dar şi cazuri de la CEDO în care România a fost condamnată tocmai pentru că nu a permis unor condamnaţi să fie eliberaţi pentru tratament medical.

Avocata a susţinut că Gigi Becali are dreptul să se opereze fără pază şi că îşi poate alege clinica unde să aibă loc intervenţia, ea indicând în acest caz o unitate medicală privată din Bucureşti.

Procurorul DNA a cerut magistraţilor să respingă această contestaţie ca neîntemeiată şi să păstreze hotărârea dată de Tribunalul Constanţa, susţinând că prin decizia acestei instanţe lui Becali nu i se interzice realizarea intervenţiei chirurgicale, doar că aceasta trebuie făcută sub pază şi în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii.

La rândul său, Becali a spus că deocamdată nu i-a propus nimeni unde să fie operat, susţinând că "pe statul român nu îl interesează" acest aspect.

"Sunt două luni de când s-a făcut expertiza medico-legală, iar statul nu mi-a spus nimic. Nu m-a întrebat să aleg spitalul din reţeaua Ministerului Sănătăţii, nu l-a interesat, nu mi-a propus nimic", a afirmat Becali.

El a mai spus că a avut din nou dureri la coloană şi a fost consultat de un neurochirurg din Constanţa care i-a spus că trebuie operat de urgenţă.

Finanţatorul Stelei a spus şi el că doreşte să facă intervenţia într-o clinică privată din Bucureşti şi că în unităţile medicale private nu este acceptată paza.

Becali le-a mai spus magistraţilor că înainte de intervenţia chirurgicală ar dori să meargă două-trei zile la o mănăstire, să se roage pentru sănătatea sa şi că înainte de operaţie nu vrea "să îmbrăţişeze gardianul", ci să aibă alături familia sa.

El a mai afirmat că nu înţelege de ce nu i se permite întreruperea pedepsei pentru efectuarea operaţiei pentru că apoi va reveni în penitenciar şi va ispăşi restul din condamnare, susţinând că, potrivit noului Cod de procedură penală, ar mai avea de executat aproximativ opt luni de închisoare în regim deschis.

"De ce îi deranjează că Becali, care a stat un an de zile în puşcărie, îşi face operaţia şi apoi îşi reia condamnarea? De ce atâta încrâncenare ca să paralizez eu? Nu am fost condamnat la moarte, nu am fost condamnat la paralizie", a mai spus Becali în faţa instanţei.

El a susţinut că dacă îi va fi respinsă contestaţia se va adresa CEDO.

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au rămas în pronunţare pentru miercuri în privinţa cererii lui George Becali de întrerupere a executării pedepsei.

Tribunalul Constanţa a respins, în 20 februarie, cererea de întrerupere a pedepsei făcută de Gigi Becali pe motiv că ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană, magistraţii considerând că finanţatorul Stelei poate fi operat într-un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii, sub pază.

Decizia a fost contestată de Becali la Curtea de Apel Constanţa.

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Finanţatorul Stelei a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.

În primul său interviu acordat din detenţie, în urmă cu o săptămână, Gigi Becali se plânge că nu a fost lăsat să stea cu familia atât cât îi permite legea şi să fie operat, fără pază, în străinătate. De asemenea, el spunea că cere "de o sută de ori" graţierea şi crede că preşedintele Traian Băsescu îl va graţia "până în Paşte".

În acelaşi interviu, finanţatorul Stelei l-a rugat pe şeful statului să îi acorde o audienţă, pentru a-i spune "ce se întâmplă în puşcăriile din România". "Nu te educi la puşcărie. (...) Ce e în puşcăriile din România este inadmisibil", a explicat Becali.

Gigi Becali a mai spus că se simte batjocorit prin faptul că nu i s-a permis să stea cu familia atât cât îi dă dreptul legea.

"Aveam dreptul la 30 de zile să stau cu familia, nu mi s-a dat decât o zi. (...) Lipsa de libertate înseamnă complicitate. Sunt exact cum m-au făcut judecătorii - un sălbatic -, pentru că nu am mamă şi nu am familie. Nu am casă, nu am nimic. Asta se întâmplă acum în România, într-un stat de drept. (....) În fiecare zi, familia mea a fost terorizată cu ştiri: Becali a slăbit 19 kilograme - n-am slăbit 19 kilograme, Becali paralizează - n-am paralizat încă. Dacă tot s-a vorbit, de ce nu mi s-a dat dreptul, care legea românească mi-o dă, la cinci zile sau la 10 zile să vin să-mi iau familia în braţe, să-mi iau mama în braţe, să o sărut şi să plec să-mi execut pedeapsa? Este vocea suferinţei unui bărbat care este batjocorit", a spus finanţatorul Stelei.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat, despre graţierea lui Gigi Becali, că "gândeşte profund" şi că nu este o decizie uşoară, el adăugând că va discuta şi în privinţa sesizării făcute de acesta cu privire la tratamentul din închisoare.

"Am înţeles că se plânge de tratamentul din închisoare. Va trebui să am o discuţie, în perioada următoare, pentru că are dreptul să facă o astfel de sesizare. Dânsul cred că reclamă modul de funcţionare a Administraţie Penitenciarelor şi am obligaţia să văd de ce această administraţie nu funcţionează. Vă asigur că foarte curând voi avea un răspuns şi îl voi face public", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului mai preciza că mama lui George Becali a venit la Cotroceni, la Relaţii cu publicul, unde a lăsat o petiţie. Preşedintele a amintit faptul că există un aviz negativ din partea Ministerului Justiţiei cu privire la graţierea lui George Becali, care este facultativ.

Gigi Becali a trimis Comisiei de abuzuri şi petiţii din Parlament o petiţie prin care cere încetarea abuzurile la care ar fi supus, el reclamând că este torturat şi că are parte de tratamente inumane în detenţie.

În petiţie, Becali, închis la Penitenciarul Poarta Albă, se plânge că nu îi este permisă efectuarea unei intervenţii chirurgicale şi tratamentul aferent "într-o unitate spitalicească fără pază, din afara ţării, dotată cu aparatura medicală necesară, pentru soluţionarea bolii grave" de care suferă.

De asemenea, finanţatorul Stelei spune că nu poate lua legătura cu familia, el menţionând că a cerut Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), de mai multe ori, aprobarea unei permisii, însă toate demersurile i-au fost respinse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici