Gigi Becali: România ar avea de pierdut dacă eu rămân la închisoare

Gigi Becali a vorbit, luni, aproape o oră la instanţa supremă, în ultimul cuvânt din dosarul "Valiza", mărturisindu-le judecătorilor că au reuşit să-l sperie, că s-a făcut "băiat cuminte" şi că România are de pierdut odată cu încarcerarea sa.

2668 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali: România ar avea de pierdut dacă eu rămân la închisoare

Gigi Becali (Imagine: Catalin Lupasteanu/Mediafax Foto)

Ultimul cuvânt al lui Becali a fost, practic, un discurs în care acesta a făcut mai multe mărturisiri despre viaţa sa, succese şi insuccese, precum şi despre cum vede perioada următoare.

Astfel, el le-a mărturisit judecătorilor că a greşit, că pe parcursul vieţii sale a scăpat de mai multe vicii şi că, încet-încet, s-a îndreptat către credinţă.

Totodată, Gigi Becali le-a arătat magistraţilor că a învăţat din greşelile care l-au costat, până în prezent, trei dosare penale, precum şi din cele ce i se impută în altele precum Arcom Bucureşti sau Avicola Iaşi.

Finanţatorul Stelei a mai spus, girând cu cuvântul său de onoare, că nu va fi un deranj pentru opinia publică dacă judecătorii vor dispune suspendarea executării pedepsei finale.

În opinia lui Becali, România ar avea de pierdut dacă el ar rămâne încarcerat. "Se pierd milioane de euro din Steaua şi posibila calificare. Condamnarea mea... Ce rost are? Unde este Becali mai folositor?", a spus Becali, în faţa judecătorilor.

Cu acelaşi prilej, Gigi Becali a afirmat că a făcut "curăţenie" în fotbalul românesc, inclusiv în ceea ce priveşte corupţia din arbitraj. "Eu, de când am intrat în fotbal, am cam făcut curăţenie, s-a terminat şi cu corupţia în arbitraj. Am adus bani europeni în fotbalul românesc, cam 70-80 de milioane de euro. Ţelul meu şi visul meu erau să intrăm în Liga Campionilor şi să aduc Real Madridul la Bucureşti", le-a spus el judecătorilor.

Tot în ultimul cuvânt, Becali a arătat că a fost şi nedreptăţit în România, dând ca exemplu episodul din viaţa sa când a dorit să-şi înfiinţeze o televiziune. "Am vrut şi eu, ca tot românul, să fac o televiziune. Am demarat proiectul. Am pregătit banii, aproximativ cinci miloane de euro, m-au chemat la CNA. Vroiam să fac o televiziune fără publicitate, pentru moralitate şi dreptate în România. M-au chemat de două ori la CNA, că ce, că cum? Până la urmă n-am mai putut să fac nimic", a arătat Becali.

În finalul discursului, Gigi Becali a arătat că ar dori să fie aproape de familie, să respecte toate condiţiile şi obligaţiile impuse de instanţă în eventualitatea stabilirii unei pedepse definitive cu suspendare şi le-a urmat cele bune celor cinci judecători din acest dosar.

Decizia definitivă din dosarul Valiza va fi dată de instanţă în 4 iunie.

Un complet de trei judecători al instanţei supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino în dosarul "Valiza", apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.

Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceştia trebuie condamnaţi la închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.

Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul "Valiza" de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", contracandidata echipei FC "Steaua Bucureşti" la câştigarea titlului de campioană, preciza DNA.

În 23 mai 2008, într-o conferinţă de presă, Gigi Becali declara că are un act de vânzare-cumpărare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile înaintea meciului U Cluj - CFR Cluj, iar printre martori a semnat şi selecţionerul "tricolorilor", Victor Piţurcă.

"Am aici un contract de vânzare-cumpărare care este semnat la 15 aprilie, deci cu aproximativ 20 de zile înainte de 7 mai (2008, n.r.), un contract oficial, demonstrez clar că acei bani erau pentru achiziţionarea unui teren. Sunt şi actele terenului aici. Am un antecontract, sub semnătură privată, tot pe 15 aprilie, semnat de domnul Volcinschi şi de domnul Victor Piţurcă, selecţionerul echipei naţionale. Cred că prezintă garanţie... Tot pe 15 aprilie. Victor Piţurcă semnează ca martor la vânzarea terenului. Şi domnul Volcinshi, din Cluj, care este martor, şi dacă nu era domnul Volcinshi, nu mai era Morar (Daniel Morar - şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie în acea perioadă) acum, nici nu ştia nimeni de el", susţinea atunci Gigi Becali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici