Ginerele preşedintelui CJ Hunedoara şi un om de afaceri, reţinuţi în dosarul lui Mircea Moloţ

Roberto Patrik Venter, ginerele preşedintelui CJ Hunedoara, liberalul Mircea Moloţ, şi un om de afaceri, au fost reţinuţi, miercuri seară, de DNA Alba, în urma audierilor în dosarul în care Moloţ este suspectat de fapte de corupţie după ce au fost făcute percheziţii şi au fost ridicate documente.

990 afișări
Imaginea articolului Ginerele preşedintelui CJ Hunedoara şi un om de afaceri, reţinuţi în dosarul lui Mircea Moloţ

Ginerele preşedintelui CJ Hunedoara şi un om de afaceri, reţinuţi în dosarul lui Mircea Moloţ (Imagine: Shutterstock)

Conform unor surse judiciare, Roberto Patrik Venter, ginerele lui Mircea Moloţ, şi omul de afaceri Pup Emanoil Milică au fost reţinuti, miercuri seară, în jurul orei 19.00, fiind duşi în arestul Poliţiei Judeţene Alba. Cei doi au fost audiaţi în cursul zilei în dosarul în care Moloţ este suspectat de fapte de corupţie după ce au fost făcute percheziţii şi au fost ridicate documente.

Tot miercuri seară, au fost reţinuţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, şi vicepreşedintele instituţiei Tiberiu Balint. Potrivit unor surse judiciare, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloţ, a fost reţinut de procurorii DNA Alba după ce a fost audiat aproximativ şase ore.

Mircea Moloţ şi Tiberiu Balint au fost, de asemenea, duşi în arestul Poliţiei Judeţene Alba, au precizat sursele citate.

Mircea Moloţ (PNL) a fost audiat, miercuri, la DNA Alba, unde a fost citat să se prezinte în dosarul de corupţie în care, în 7 noiembrie, au fost făcute percheziţii la Consiliul Judeţean Hunedoara, la locuinţa sa din Deva, precum şi la sediile a şapte firme, tot din Deva.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Mircea Moloţ ar fi fost chemat la DNA pentru că ar fi în atenţia anchetatorilor pentru noi fapte, iniţial el fiind suspectat de trafic de influenţă, într-un dosar în care în 3 februarie 2014 a fost începută urmărirea penală in rem.

După ce preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a ajuns la DNA Alba, la sediul instituţiei au ajuns alte trei persoane, audiate în acelaşi caz, şi anume vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Ioan Balint, ginerele lui Mircea Moloţ, Roberto Patrik Venter, şi omul de afaceri Pup Emanoil Milică.

Potrivit unor documente obţinute de MEDIAFAX, anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în biroul lui Moloţ de la CJ Hunedoara un document clasificat ca secret de stat, nivel "secret". Astfel, procurorii au extins urmărirea penală şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de deţinere fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.

De asemenea, anchetatorii au date că, în perioada 2010-2014, Mircea Moloţ a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara privind reclama şi publicitatea, a dispus plăţi privind aceste servicii şi a semnat contracte de servicii de publicitate prin care firma administrată de fiica sa, Alexandra Moloţ, ar fi obţinut peste 990.00 de lei.

În documentele anchetatorilor se mai arată că administratorul SC Fabimar Prestcom l-ar fi ajutat pe Mircea Moloţ să ascundă conflictul de interese în care se afla prin prestarea de servicii de publicitate în favoarea CJ Hunedoara de către SC Capital News Media SRL şi SC Alexandra Tour SRL, ambele administrate de fiica lui Moloţ. Potrivit procurorilor, SC Fabimar Prestcom era doar un intermediar al celor două firme.

Avocatul Radu Chiriţă, apărătorul preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat, la ieşirea de la audieri, că acuzaţiile care i se aduc clientului său i se par "hilare” şi din punctul său de vedere "nu se susţin”.

Întrebat de acuzaţia privind alocarea de fonduri preferenţial unor comune, Chiriţă a spus că aceasta i se pare "hilară” în condiţiile în care preşedintele CJ Hunedoara (n.r. - PNL) ar fi dat fonduri unei comune al cărei primar este social-democrat

"Acuzaţia este chiar hilară în condiţiile în care s-ar fi acordat (n.r. - fonduri) unei comune în care primarul este pesedist. Şi în egală măsură la aceeaşi şedinţă la care nu a decis domnul Moloţ, ci a decis întreg Consiliul Judeţean s-au acordat bani pentru 40 de comune. A reţine o acuzaţie legată de una singură în raport de care nici nu există afinitate politică e puţin hilar", a spus Chiriţă.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, în acest moment acuzaţiile "nu se susţin”.

"Din punctul meu de vedere, în acest moment acuzaţiile nu se susţin. S-au formulat în linii mari doar pe baza unor documente contabile care nu atestă nimic ilegal sau nu s-au formulat niciun fel de acuzaţie de abuz în serviciu sau de abuz de orice fel care ar presupune documente sau atribuiri de lucrări nelegale", a mai spus avocatul Radu Chiriţă.

Întrebat ce poate spune despre documentul care ar conţine secrete de stat găsit în biroul lui Moloţ, avocatul a răspuns că nu a văzut niciun fel de astfel de act la audieri şi clientul său nu ştie despre ce este vorba.

El a mai spus că atât clientul său, cât şi celelalte persoane reţinute în acest caz urmează a fi prezentate, joi, Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă.

La rândul său, avocatul Bogdan Tomuleţ a precizat, la ieşirea de la DNA, că este apărătorul reprezentanţilor unei societăţi comerciale care a avut contracte cu CJ Hunedoara.

"Şi clienţii mei au fost reţinuţi şi urmează să se facă propunere de arestare preventivă. Acuzaţiile sunt spălare de bani, trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Nu am reuşit să vedem toate probele pe care acuzarea le-a adunat şi nu mă pot pronunţa”, a mai spus Tomuleţ.

Procurorii DNA Alba, în baza probelor şi a documentelor de la dosar, au stabilit că poate fi pusă în mişcare acţiunea penală în cazul lui Mircea Moloţ, pentru trafic de influenţă, luare de mită, instigare la spălare de bani, conflict de interese, deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi fapta persoane care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Vicepreşedintele CJ Hunedoara Tiberiu Ioan Balint este suspectat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani, iar Victor Arion, director general al SC Apa Prod SA Deva la data faptelor, de abuz în serviciu.

Vasile Axinte, administrator şi acţionar al SC Viva Construct SRL, este acuzat de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la spălare de bani, iar Mariana Frăţilescu, administrator al SC Fabimar Prestcom SRL, de complicitate la conflict de interese.

Potrivit documentelor anchetatorilor, la sfârşitul anului 2011, Victor Arion, director general al SC Apa Prod SA Deva, societate al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara (76,72%), alături de consiliile locale din judeţ, la solicitarea lui Ioan Mircea Moloţ, a avantajat SC Viva Construct SRL Deva în cadrul procedurii de atribuire a contractului "Măsuri temporare pentru tratarea apei uzate în Deva şi Hunedoara prin aerarea artificială a apei uzate deversate în râurile Mureş şi Cerna prin canalele deversate de la staţiile de epurare a apei uzate" şi a permis începerea lucrărilor înaintea finalizării procedurii de achiziţie.

Anunţul pentru licitaţia de atribuire a lucrărilor aferente contractului a fost publicat de SC Apa Prod SA pe SEAP în 16 septembrie 2011, iar în 21 noiembrie 2011, SC Viva Construct a început lucrările de execuţie, deşi atunci nu era atribuit contractul. Societatea a încasat pentru acest contract, până la sfârşitul anului 2011, suma de 1.481.669 de euro, se arată în documentele citate.

În schimbul sprijinului primit de la preşedintele CJ Hunedoara, Vasile Axinte, administrator şi acţionar al SC Viva Construct SRL, a cedat execuţia unei părţi din lucrările din acest contract, fără a exista un contract de subantrepriză, către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct, în calitate de asociat şi administrator, de către ginerele lui Mircea Ioan Moloţ, Venter Roberto Patrik, potrivit sursei citate.

Ulterior, în perioada iunie 2012-martie 2013, Mircea Ioan Moloţ i-ar fi solicitat lui Victor Arion să avantajeze şi SC Euro Cons Expert SRL, societate controlată tot de Vasile Axinte, în cadrul procedurii de atribuire a lotului nr. 2 "Reconstrucţia staţiilor de epurare Deva şi Hunedoara - construcţia platformelor de depozitare a nămolului provenit de la Staţiile de epurare din aglomerările Deva şi Hunedoara", din contractul de lucrări aferent proiectului "Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara", contract finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Victor Arion ar fi participat direct la conceperea ofertei depuse pentru acest contract de către SC Euro Cons Expert SRL, în condiţiile în care activitatea membrilor Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP) cu finanţare europeană era avizată de acesta, iar datele privind organizarea procedurii de achiziţie îi erau disponibile în calitate de director general al SC Apa Prod SA, beneficiarul procedurii de achiziţie, se mai arată în documentele citate.

În martie 2013, contractul de lucrări a fost atribuit SC Euro Cons Expert SRL, valoarea acestuia fiind de 3.756.744 de lei.

În schimbul sprijinului primit de la Mircea Ioan Moloţ pentru încheierea acestui contract, SC Viva Construct SRL a asfaltat strada din satul Mărtineşti, unde preşedintele CJ Hunedoara deţine un imobil, în condiţiile în care firma nu avea proiect tehnic sau autorizaţii de construire, iar contravaloarea lucrărilor fusese stabilită în sarcina executantului, conform aceloraşi documente.

Mircea Ioan Moloţ este preşedintele PNL Hunedoara şi vicepreşedintele Biroului Politic Naţional al PNL. El este preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara din 2004, fiind la al treilea mandat consecutiv. Anterior, între 2000 şi 2004, Mircea Moloţ a fost viceprimar al Devei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici