Gorghiu, despre legea privind statutul asistentului judecătorului: Îi va ajuta pe judecători

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu spune că legea privind statutul asistentului judecătorului, adoptată luni de Senat, era aşteptată de CSM şi îi va ajuta pe judecători în activitatea lor.

4671 afișări
Imaginea articolului Gorghiu, despre legea privind statutul asistentului judecătorului: Îi va ajuta pe judecători

Gorghiu, despre legea privind statutul asistentului judecătorului: Îi va ajuta pe judecători

„Momentul legislativ de astăzi este foarte important pentru că Senatul este camera decizională, urmează promulgarea Legii privind asistentul judecătorului. Este o legislaţie aşteptată de CSM, o lege care îi va ajuta pe judecători în activitatea lor. De aceea, adoptarea ei reprezintă un semnal foarte bun, este o dovadă de parteneriat real între Ministerul Justiţiei, Legislativ şi judecători. Prin dialog, problemele sistemului judiciar sunt înţelese şi identificăm, tot împreună, soluţiile concrete pentru ele”, a declarat Alina Gorghiu.

Aceasta consideră că instituţia asistentului judecătorului răspunde unor necesităţi rezultate din activitatea instanţelor şi poate aduce avantaje considerabile în planul creşterii calităţii actului de justiţie, a reducerii duratei medii de soluţionare a proceselor şi a termenelor de redactare a hotărârilor, „aspecte semnalate în mod constant drept deficienţe ce tind a persista”.

Ministrul Justiţiei arată că aceasta este un concept nou în arhitectura sistemului de justiţie naţional, care însă a fost implementat, cu rezultate pozitive incontestabile, în multe dintre ţările europene.

„Asistentul judecătorului are în principal rolul de a sprijini activitatea judecătorului, de a degreva magistraţii de activităţi accentuat cronofage, cu scopul de a le permite concentrarea pe elementele ce ţin de esenţa înfăptuirii actului de justiţie – administrarea probatoriului, încadrarea situaţiei de fapt rezultate în normele de drept aplicabile şi deliberarea. Activitatea asistenţilor va cuprinde, în principal, sprijinirea judecătorului în realizarea procedurilor specifice premergătoare stabilirii primului termen de judecată, documentarea privind legislaţia internă şi internaţională aplicabilă, analiza jurisprudenţei şi doctrinei relevante pentru cauzele supuse judecăţii, elaborarea de sinteze privind situaţia de fapt şi de drept, redactarea de acte procedurale sau proiecte de hotărâri judecătoreşti. Desigur, toate aceste activităţi vor fi coordonate, îndrumate şi supravegheate de judecător, întrucât rolul asistentului este de unul de suport iar nu de substitut al magistratului”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu arată că în redactarea propunerii legislative au fost avute în vedere şi recomandările cuprinse în Avizul Consultativ al Judecătorilor Europeni.

„În concluzie, evaluez că propunerea legislativă ce reglementează statutul asistentului judecătorului reprezintă transpunerea în practică a unor necesităţi de sistem. Mă bucură mult faptul că proiectul a întrunit votul majorităţii colegilor senatori fiind astfel adoptat de Parlament. Mulţumiri tuturor pentru că au înţeles o nevoie reală a sistemului de justiţie”, a adăugat Alina Gorghiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici