Grapini: Dezastrul din turism nu este cauzat de legislaţie. Cine a vrut să facă performanţă a făcut

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, consideră că dezastrul din turism nu este provocat de legislaţie, ci de indisciplina în aplicarea legii şi spune că cine a vrut să facă performanţă în acest domeniu a făcut.

271 afișări
Imaginea articolului Grapini: Dezastrul din turism nu este cauzat de legislaţie. Cine a vrut să facă performanţă a făcut

Maria Grapini (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu vreau să rămânem cu concluzia că în România nu merge turismul că nu e bună legislaţia. Eu vin din mediul privat şi spun aşa: în toate domeniile, inclusiv în turism, sunt oameni care au performat în aceleaşi condiţii legislative. Cine e profesionist şi cine vrea să facă un business de calitate, îl putea face. Ştiţi numai ce se întâmpla? Nu avea posibilitatea să facă aceeaşi rată de profit ca alţii în altă parte unde erau reglementări bune, dar nu că nu se putea face. Supărarea mea a fost când am mers şi am văzut staţiunile din sudul litoralului, că dezastrul nu e din cauza legislaţiei, este din cauza indisciplinei în aplicarea legii, fie că vorbim de administraţii locale, fie că vorbim de operatori privaţi, fie că vorbim de dezinteresul statului în companiile pe care le mai are. Nu din cauza legislaţiei avem dezastrul pe care îl avem în turism", a declarat Maria Grapini, vineri, la Mangalia.

Ea a recunoscut că este nevoie de modificări legislative pentru a putea concura cu alte ţări.

"Sigur este nevoie de o modificare în legislaţie. De ce ? Pentru a putea şi noi să venim din urmă cu acumulare de capital, pentru a putea să ne dezvoltăm, pentru a putea să fim comparabili cu operatorii din celelalte ţări, dar nu vreau să rămână ca o concluzie că turismul e în situaţia în care este pentru că legislaţia este de vină", a menţionat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.

Grapini a mai anunţat că propune ca statul să îşi vândă participaţiunile din societăţile comerciale aflate în subordinea Ministerului Turismului, majoritatea dintre acestea fiind pe pierdere.

"Eu, personal, voi face un memoriu în şedinţa de Guvern şi voi propune ca societăţile aflate pe pierdere să intre în insolvenţă, majoritatea sunt pe pierdere, dar vorbim de câţi ani sunt pe pierdere, de doi, trei sau zece ani. Eu propun ca participaţiunea statului că-i 50 la sută, că-i 2 la sută, avem societăţi în care avem 1,5 la sută, dar avem şi societăţi în care avem 53 sau 99 la sută, propun vânzarea lor totală. S-a dovedit că s-a administrat prost", a precizat Maria Grapini.

Ea a participat, vineri, la deschiderea Conferinţei Naţionale pentru Turismul în Sănătate, care se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni la Mangalia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici