Grindeanu propune modificarea legislaţiei achiziţiilor publice. Ce-l deranjează pe ministrul Transporturilor

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a prezentat marţi coaliţiei de guvernare propunerile pentru modificarea legislaţiei achiziţiilor publice şi a unor proceduri de eliberare a avizelor. Acestea prevăd eliminarea unor întârzieri.

2931 afișări
Imaginea articolului Grindeanu propune modificarea legislaţiei achiziţiilor publice. Ce-l deranjează pe ministrul Transporturilor

Grindeanu propune modificarea legislaţiei achiziţiilor publice. Ce-l deranjează pe ministrul Transporturilor

Potrivit ministrului Transporturilor, modificările vizează trei paliere.

Astfel, în faza de licitaţie se preconizează eliminarea întârzierilor artificiale în evaluarea ofertelor prin stabilirea un singur termen limită pentru răspunsul către ofertanţi, privind documentele justificative.

De asemenea, se propune eliminarea ofertelor nejustificat de mici, care duc la blocarea proiectelor din cauză că antreprenorii nu mai au bani suficienţi pentru a finaliza contractele. Acest lucru s-ar realiza prin stabilirea unui prag de 80% pentru oferte. „Sub acest prag ofertele vor fi considerate neobişnuit de scăzute. Aceste oferte vor fi supuse unei noi analize. Dacă se constată că preţurile consemnate sunt sub valoarea de piaţă, ofertele vor fi respinse”, arată Grindeanu.

Totodată, se propune eliminarea blocării contractelor în faza de implementare din cauza creşterii preţurilor. „Introducem obligaţia ajustării preţurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcţie de evoluţia preţurilor din piaţă (în baza unei formule de ajustare)”, susţine ministrul.

Potrivit propunerilor, vor fi eliminate contestaţiile nejustificate, prin faptul că Autoritatea va reţine obligatoriu cauţiunile firmelor care pierd contestaţiile.

În faza de implementare se propune eliminarea şantajului antreprenorilor care după semnarea contractelor nu se mobilizează şi nu respectă termenele contractuale. „Contractantul neserios va putea fi înlocuit cu un nou Contractant, fără a mai fi relicitat întregul contract”, arată Sorin Grindeanu.

El spune că vor fi eliminate şi întârzierile pe termen lung şi indisciplina, prin emiterea unor certificate intermediare privind stadiul de execuţie, din 90 în 90 de zile, iar antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea câştiga licitaţii, dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie.

Ministrul susţine că vor fi eliminate şi notificările depuse chiar la începutul contractelor.

În faza de execuţie, antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că şi-a mobilizat resursele, iar în faza de avizare vor fi eliminaţi timpii pierduţi provocaţi de birocraţia excesivă în domeniul exproprierii terenurilor deţinute de autorităţile publice locale. „Terenurile din proprietatea autorităţilor locale se vor transfera de drept în cea a Autorităţii Contractante care derulează proiectul. Se impune un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru analizarea documentaţiei necesare eliberării: Certificatelor de Urbanism, Avizelor de la Apele Române, ISU, Consiliilor Locale, Proprietarilor de Utilităţi. Dacă aceste entităţi au observaţii, pot emite doar o singură dată certificate, avize sau autorizaţii condiţionate. Ulterior măsurilor pe care beneficiarul le ia conform cerinţelor din document, autorităţile respective nu mai pot emite alte solicitări. Autorităţile în cauză sunt obligate să emită autorizaţiile în termen de 5 zile după ce beneficiarul îndeplineşte condiţiile. În caz contrar se va considera că documentele respective au fost emise tacit”, mai arată Sorin Grindeanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici