Gripa aviară a fost depistată în Călăraşi. Caz confirmat la o lebădă moartă

Un caz de gripă aviară a fost confirmat la cadavrul unei lebede de vară, pe malul Lacului Postăvari, judeţul Călăraşi, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

283 afișări
Imaginea articolului Gripa aviară a fost depistată în Călăraşi. Caz confirmat la o lebădă moartă

Gripa aviară în Călăraşi. Caz confirmat la o lebădă

DSVSA Călăraşi a fost notificată telefonic despre prezenţa, în localitatea Postăvari, pe malul Lacului Postăvari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumuşani, comuna Frumuşani, a unui cadavru de lebădă. Un medic veterinar a mers de urgenţă în acel loc unde a găsit un cadavru de lebădă, în vârstă de 10 luni, în putrefacţie.

Nu a fost constatată prezenţa altor cadavre de lebede şi/sau alte păsări sălbatice sau domestice.

Proba a fost trimisă pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), Bucureşti.

În data de 16 noiembrie a fost confirmat, de către IDSA, cazul de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) pe raza fondului cinegetic 20 Frumuşani, în localitatea Postavari pe lângă Lacul Postavari, comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi la o lebădă de vară.

Au fost impuse restricţii şi măsuri de biosecuritate.

În decursul anului 2021 (prima jumătate), au mai fost confirmate în România 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5 la păsări sălbatice, în judeţele Constanţa şi Tulcea şi 8 focare de gripă aviară de gripă aviară înalt patogenă (1 focar de subtipul H5N5 şi 7 focare de subtipul H5N8) în judeţele Timiş şi Ilfov, Mureş, Harghita.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

Păsările sălbatice sunt gazde naturale şi rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, aşa că joacă un rol major în evoluţia, întreţinerea şi răspândirea acestor virusuri.

Până la această dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări.

Carnea de păsăre şi ouăle, achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum, transmit reprezentanţii ANSVSA.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici