Gripă aviară detectată la o fermă din Maramureş: Mii de păsări vor fi omorâte / Boala evoluează în mai multe ţări europene

Gripa aviară a fost diagnosticată într-o fermă de găini ouătoare din judeţul Maramureş. Boala evoluează la această dată în mai multe ţări europene.

1051 afișări
Imaginea articolului Gripă aviară detectată la o fermă din Maramureş: Mii de păsări vor fi omorâte / Boala evoluează în mai multe ţări europene

Sursa FOTO: Profimedia Images

Potrivit unui comunicat transmis de ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în videoconferinţă cu prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe.

„S-a avut în vedere gestionarea situaţiei provocate de diagnosticarea, într-o exploataţie comercială de gaini ouătoare din judetul Maramureş, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe ţări europene. Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judeţul Maramures şi judeţele limitrofe”, arată sursa citată.

Potrivit ANSVSA, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei.

Gripa aviară a mai fost detectată şi în fermele de curcani din estul Poloniei, au anunţat miercuri autorităţile, iar presa locală a informat că focarul ar putea impune sacrificarea a până la 40.000 de păsări.

Mii de păsări vor fi omorâte

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Maramureş vor începe, miercuri, procedura de eutanasiere şi incinerare a păsărilor din ferma de găini ouătoare din Seini, în care a fost confirmată gripa aviară.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureş, transmis miercuri, printre măsurile luate de autorităţi se numără şi sistarea de la comercializare a produselor societăţii.

„Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureş s-a întrunit în şedinţă, după confirmarea bolii, respectiv a virusului gripei aviare H5N8 de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, la o societate comercială din localitatea Seini. S-a procedat de către DSVSA Maramureş la informarea medicilor veterinari, a societăţilor comerciale cu acelaşi profil din zonă, a populaţiei, dar şi a personalului medical din zonă despre boală, respectiv despre măsurile specifice care trebuie respectate. A fost stabilită zona de protecţie şi zona de supraveghere a păsărilor, cu monitorizarea de către specialişti. Este restricţionată mişcarea păsărilor din zona de protecţie, în conformitate cu legislaţia europeană. S-au sistat de la comercializare produsele societăţii. După eutanasiere şi curăţenia mecanică se va proceda la efectuarea dezinfecţiei şi dezinsecţiei, conform manualului operaţional”, se arată în comunicat.

Prefectul judeţului Maramureş, Nicolae-Silviu Ungur, a subliniat că s-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea focarului de gripă aviară, situaţia fiind gestionată de către specialişti.

„S-au luat măsurile necesare de prevenţie pentru răspândirea bolii, respectiv măsurile de biosecuritate. Păsările bolnave vor fi eutanasiate, incinerate. S-a procedat la distrugerea furajelor şi a celorlalte materiale purtătoare de virus”, a spus Ungur.

Reprezentanţii DSVSA Maramureş au declarat corespondentului MEDIAFAX că începând de miercuri va începe procedura de incinerarea a mii de păsări de la ferma de la Seini.

„Ferma de găini ouătoare este una de mărime medie, situaţia este sub control, s-au luat toate măsurile pentru lichidarea focarului”, au spus reprezentanţii DSVSA Maramureş.

Autorităţile judeţene din Maramureş roagă populaţia să nu intre în panică şi să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici, precizând că virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici