Guvernul a avizat cererea RA-APPS ca Regele Mihai să suporte cheltuielile Palatului Elisabeta

Guvernul a avizat solicitarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca Regele Mihai să suporte cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, acoperite până în prezent de către stat, regia invocând faptul că nu mai dispune de suficienţi bani pentru întreţinerea imobilului.

128 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat cererea RA-APPS ca Regele Mihai să suporte cheltuielile Palatului Elisabeta

Guvernul a avizat cererea RA-APPS ca Regele Mihai să suporte cheltuielile Palatului Elisabeta (Imagine: Mediafax Foto)

"Regia a solicitat ca aceste cheltuieli să fie transferate în responsabilitatea Regelui Mihai, iar Guvernul a avizat cererea", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Surse din RA-APPS au declarat, la începutul lunii aprilie, că regia va solicita Regelui Mihai să suporte cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, acoperite până în prezent de stat, invocând faptul că nu mai dispune de suficienţi bani pentru întreţinerea imobilului.

Instituţia va argumenta că veniturile proprii au scăzut substanţial după ce activitatea de producere de paşapoarte electronice a fost preluată de Imprimeria Naţională şi va explica astfel fostului suveran că, dată fiind şi situaţia economică dificilă din prezent, nu mai dispune de banii necesari unei bune administrări a palatului.

"Regia estimează că, anul acesta, cheltuielile de întreţinere a palatului vor fi de peste 750.000 lei, mai mari decât în 2009 din cauza creşterii tarifelor la utilităţi, iar instituţia nu mai dispune de banii necesari administrării imobilului", au arătat sursele citate.

Acestea au amintit că, în 2001, Guvernul a adoptat şi o hotărâre cu caracter general care stabileşte că o locuinţă de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, de care beneficiază un fost şef de stat poate fi folosită cu titlu gratuit, dar cheltuielile de întreţinere trebuie suportate de către beneficiar, RA-APPS acoperind doar costul reparaţiilor capitale. Aceeaşi hotărâre prevede că locuinţa de protocol se asigură fără personal de deservire şi fără mobilier sau alte obiecte de inventar, care pot fi atribuite la cerere, pe bază de convenţie cu regia şi cu suportarea de către beneficiar a salariilor şi a celorlalte cheltuieli aferente.

În acest sens, RA-APPS va transmite Guvernului un proiect de act normativ care să reglementeze procedura, în baza hotărârii din 2001, arătau atunci sursele.

Ulterior, Secretariatul General al Guvernului, în subordinea căruia funcţionează regia, a informat că RA-APPS se confruntă cu probleme din cauza crizei pe piaţa imobiliară şi este obligată să îşi restrângă cheltuielile, astfel că nu îşi mai poate permite să suporte cheltuieli pentru administrarea unor imobile, printre care şi Palatul Elisabeta, reşedinţa Regelui Mihai.

În urmă cu şapte ani, Guvernul a decis ca RA-APPS să suporte din venituri proprii cheltuielile Palatului Elisabeta pentru utilităţi, bunuri mobile şi de personal, precum şi alte costuri de întreţinere a imobilului împreună cu anexele, dependinţele şi terenul aferent, iar în 2006 palatul a fost atribuit cu titlu de reşedinţă Regelui Mihai I, în calitate de fost şef al statului.

Palatul Elisabeta, aflat pe Şoseaua Kiseleff, are o suprafaţă construită totală de 1.645 metri pătraţi şi un teren aferent de 12.977 metri pătraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici