Guvernul a redus plafonul de venit pentru ajutoare de încălzire

Plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul de Guvern pentru subvenţionarea facturii de încălzire a locuinţei a fost semnificativ redus comparativ cu limitele de venituri din anii trecuţi, din categoria beneficiarilor fiind astfel excluse persoanele cu un venit mai mare de 425 lei.

261 afișări
Imaginea articolului Guvernul a redus plafonul de venit pentru ajutoare de încălzire

Guvernul a redus plafonul de venit pentru ajutoare de încălzire (Imagine: Vali Bădoi/Mediafax Foto)

Guvernul a anunţat, la sfârşitul şedinţei de miercuri, că factura la încălzirea locuinţei va fi subvenţionată pe perioada iernii în proporţie de 90% la un venit de până la 155 lei pe membru de familie şi cu până la 40% pentru un venit pe membru de familie cuprins între 355 şi 425 lei.

Până în prezent, legislaţia a permis însă ca de subvenţionarea facturii să beneficieze, în proporţii cuprinse între 20% şi, respectiv 10%, şi persoanele cu un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 440 lei şi, respectiv, până la 500 lei.

Pentru această iarnă, Guvernul a redus plafonul maxim acceptat pentru acordarea de ajutoare de încălzire şi în cazul persoanelor care folosesc gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.

Astfel, limita maximă a venitului net mediu lunar pe membru de familie luat în calcul pentru acordarea de ajutoare la încălzirea locuinţei cu gaze naturale a fost stabilită tot la 425 lei, în condiţiile în care, până în prezent, limita maximă a fost de 615 lei.

În cazul persoanelor care încălzesc locuinţa cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, limita maximă a venitului acceptat pentru acordarea de ajutoare a fost stabilită de asemenea la 425 lei, faţă de 615 lei în prezent.

Guvernul justifică reducerea plafoanelor prin faptul că, în condiţiile actuale determinate de criza economică şi de imposibilitatea susţinerii din bugetul actual a tuturor formelor de protecţie socială, este necesară reanalizarea condiţiilor de eligibilitate, care să conducă la "eficientizarea sistemului" şi la restrângerea numărului de beneficiari ai prestaţiilor sociale, inclusiv ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici