Guvernul a stabilit responsabilităţile Consiliului Naţional al Muntelui

Hotărârea prin care se reglementează componenţa, atribuţiile şi responsabilităţile Comitetului de masiv şi ale Consiliului Naţional al Muntelui a fost aprobată în cadrul şedinţei de guvern de joi, anunţă un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

83 afișări
Imaginea articolului Guvernul a stabilit responsabilităţile Consiliului Naţional al Muntelui

Guvernul a stabilit responsabilităţile Consiliului Naţional al Muntelui

În şedinţa Guvernului de joi s-au stabilit: modul de organizare şi adoptare a deciziilor, constituirea unei comisii tehnice şi a unor comisii de specialitate, precum şi atribuţiile şi responsabilităţile acestuia. Comitetul de masiv este format din 18 membri şi are în componenţă reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii din cadrul grupei de munţi.

În ceea ce priveşte Consiliul Naţional al Muntelui s-a aprobat constituirea unei comisii tehnice şi a unor grupuri de lucru de specialitate, precum şi atribuţiile şi responsabilităţile acestuia. Consiliul Naţional al Muntelui, ce are rol consultativ şi asigură legătura dintre Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor specifice acesteia este prezidat de primul-ministru şi este format din 23 de membri, reprezentanţi ai unor ministere şi ai altor entităţi specifice.

Actul normativ a avut la bază mai multe consultări cu principalii factori interesaţi de dezvoltarea durabilă a zonei montane precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor guvernamentale şi institutelor de cercetare implicate direct în activităţi pentru protecţia şi dezvoltarea durabilă a zonei montane.

La începutul lunii august a anului trecut a intrat în vigoare Legea muntelui nr. 197/ 2018, care reglementează modalităţile de protecţie şi dezvoltare durabilă şi incluzivă a zonei montane, prin valorificarea resurselor naturale şi umane, creşterea nivelului de trai, stabilizarea populaţiei, menţinerea identităţii culturale, creşterea puterii economice la nivel local şi naţional, în condiţiile păstrării echilibrului ecologic şi protecţiei mediului natural.

Legea muntelui prevede ca, pentru fiecare grupă de munţi să se constituie câte un Comitet de masiv, cu rol consultativ în aplicarea politicilor şi strategiilor de dezvoltare şi protecţia mediului montan, la nivelul teritoriului respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici