Guvernul amână achitarea contribuţiei de asigurări sănătate pentru pensii neimpozabile

Termenul de la care statul trebuie să suporte de la buget contribuţia la asigurările de sănătate pentru pensionarii ale căror venituri sunt mai mici decât limita supusă impozitului pe venit, de 1.000 lei, a fost amânat de Guvern cu un an, până la 1 ianuarie 2011.

63 afișări
Imaginea articolului Guvernul amână achitarea contribuţiei de asigurări sănătate pentru pensii neimpozabile

Guvernul amână achitarea contribuţiei de asigurări sănătate pentru pensii neimpozabile (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată prin ordonanţă de urgenţă aprobată săptămâna trecută, în prima şedinţă după votul de învestitură al Parlamentului.

"Contribuţia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile se datorează şi se calculează începând cu data de 1 ianuarie 2011", se arată în actul normativ.

Începând cu 1 ianuarie 2009, se datorează contributia la asigurările sociale de sănătate pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii, respectiv sub limita sumei de 1.000 lei.

Impozitul pe venitul din pensii este calculat prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii, stabilit însă prin deducerea din acest venit a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei.

În prezent, pensionarii datorează contribuţii pentru asigurări de sănătate numai pentru veniturile din pensiile ce depăşesc această limită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici