Guvernul anunţă noi întâlniri cu sindicatele şi apreciază "modul democratic" al protestului

Guvernul a anunţat, la sfârşitul discuţiilor cu liderii Blocului Naţional Sindical, că va organiza, la începutul lunii octombrie, întâlniri între sindicate şi reprezentanţii Executivului în energie şi agricultură şi a apreciat "modul democratic" în care s-a desfăşurat protestul de marţi în Capitală.

16 afișări
Imaginea articolului Guvernul anunţă noi întâlniri cu sindicatele şi apreciază "modul democratic" al protestului

Guvernul anunţă noi întâlniri cu sindicatele şi apreciază "modul democratic" al protestului (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Şeful Executivului le-a transmis sindicaliştilor că cele două legi ale salarizării - legea cadru şi legea salarizării pentru anul 2011 - vor fi finalizate în perioada următoare, în prezent fiind analizate toate scenariile de lucru de către Ministerul Muncii, împreună cu partenerii sociali.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Emil Boc a afirmat că scenariile luate în discuţie în acest moment ţin cont de faptul că numărul bugetarilor trebuie limitat la 1,29 milioane persoane, iar fondul de salarii nu poate depăşi 39 miliarde lei, în limitele deficitului bugetar de 4,4 % convenit cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul 2011.

"Sperăm să ajungem la o formulă care să respecte exigenţele tuturor; trebuie să păstrăm echilibrul între susţinerea procesului de dezvoltare a ţării şi costurile sociale suportabile în perioada de criză. Guvernul va reorienta cheltuirea banilor cu prioritate către investiţii, locuri de muncă şi dezvoltare", a afirmat Boc, citat în comunicat.

El a amintit că modalitatea de promovare a legilor salarizării va fi decisă în coaliţie.

Conform comunicatului, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical i-au transmis premierului revendicările protestatarilor veniţi marţi la Bucureşti şi "au apreciat eforturile depuse de Jandarmeria Română" pentru buna desfăşurare a manifestărilor. De asemenea, sindicaliştii i-au cerut primului-ministru Emil Boc valorificarea tuturor oportunităţilor de finanţare disponibile în sistemul bugetar, în vederea reechilibrării deficitului bugetar.

S-a vorbit despre resursele disponibile în sectorul energetic, iar premierul a dispus organizarea unei întâlniri între reprezentanţii sindicatelor şi reprezentanţii Guvernului cu responsabilităţi în domeniul energiei, pentru săptămâna viitoare.

De asemenea, reprezentantul Agrostar a prezentat revendicările domeniului agricol, prezentând unele oportunităţi de colectare de fonduri în acest sector, astfel încât subvenţiile acordate de Guvern să îşi dovedească eficienţa. Premierul a decis organizarea unei întâlniri, la începutul lunii octombrie, între reprezentanţii sindicatelor şi reprezentanţii Guvernului cu responsabilităţi în domeniul agricol pentru detalierea problemelor ridicate şi a soluţiilor propuse.

Conducerea BNS a discutat, marţi, peste două ore cu premierul Emil Boc şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, fără a fi rezolvată vreo problemă, în acest context sindicaliştii avertizând Executivul că lipsa unor măsuri concrete va conduce la refuzul dialogului.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, marţi, după discuţiile de la Guvern, că timp de două ore şi patruzeci de minute premierului i-au fost aduse la cunoştinţă probleme din toate domeniile de activitate, multe dintre acestea nefiindu-i cunoscute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici