Guvernul descoperă nereguli la Garda Financiară şi de Mediu

Serviciile judeţene de control, precum comisariatele Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare şi inspectoratele în construcţii, încalcă peste 20 de reguli de lucru, depozitând bunurile confiscate în săli de sport şi având acte de control întocmite greşit care permit firmelor amendate să câştige procesele.

3 afișări
Imaginea articolului Guvernul descoperă nereguli la Garda Financiară şi de Mediu

Guvernul descoperă nereguli la Garda Financiară şi de Mediu

Neregulile au fost descoperite de către inspectorii Departamentului de Control al Guvernului (DCG) în urma unor verificări efectuate, la sfârşitul anului trecut, la serviciile deconcentrate cu atribuţii de control din judeţele Bacău, Dolj, Galaţi, Prahova, Argeş, Buzău, Braşov şi Vâlcea.

Inspectorii guvernamentali au verificat direcţiile sanitar-veterinare, comisariatele Gărzii Naţionale de Mediu, inspectoratele în construcţii, inspectoratele teritoriale de muncă, oficiile pentru protecţia consumatorilor şi secţiile Gărzii Financiare.

"A fost controlat modul în care serviciile publice deconcentrate sunt organizate, funcţionează şi îşi îndeplinesc atribuţiile stabilite prin lege", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, şeful DCG, secretarul de stat Emanoil Neguţ.

La secţiile judeţene ale Gărzii Financiare, inspectorii au descoperit, printre altele, că raportul zilnic de control este întocmit sumar, fără să fie însuşit prin semnătură de către comisari şi fără viza comisarului şef de divizie, că bunurile confiscate sunt depozitate în spaţii diverse, precum săli de sport, fără să fie aranjate pe loturi distincte şi etichetate conform normelor obligatorii de lucru şi că nu există un compartiment distinct care să primească, să înregistreze şi să soluţioneze petiţiile.

Departamentul de Control al Guvernului a mai descoperit că inspectorii oficiilor judeţene pentru protecţia consumatorului au aplicat în multe cazuri "avertismente", considerând ca faptele sancţionabile sunt de o gravitate redusă, dar fără să aplice astfel prevederile legale conform cărora respectivele abateri sunt sancţionate cu amendă contravenţională, iar unele acte de control întocmite de către inspectori conţin vicii de formă, situaţie ce permite firmelor să le conteste şi să câştige în instanţă procesul.

În activitatea de soluţionare a petiţiilor au fost identificate adrese de răspuns care nu conţineau temeiul legal al soluţiilor adoptate, unele dintre aceste documente depăşind termenul legal de răspuns.

"Nu s-a urmărit nici asigurarea dreptului cetăţenilor de a fi despăgubiţi, precum şi prevenirea ori limitarea prejudiciilor prin extinderea controlului asupra produselor similare existente la producător sau importator", a arătat Emanoil Neguţ.

La secţiile judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, inspectorii au constatat că echipele de control nu au specificat întotdeauna în mod clar sancţiunile aplicate, că la dosarele privind activitatea firmelor nu se regăsesc întotdeauna documente din care să rezulte că acestea au rezolvat ulterior neregulile constate şi că o serie de procese verbale de control întocmite de comisari nu îndeplinesc condiţiile legale de formă ale documentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici