Guvernul desfiinţează plafoanele pentru eliberarea medicamentelor

Guvernul a decis, miercuri, eliminarea plafoanelor din farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate, începând cu 1 octombrie, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

18 afișări
Imaginea articolului Guvernul desfiinţează plafoanele pentru eliberarea medicamentelor

Guvernul desfiinţează plafoanele pentru eliberarea medicamentelor (Imagine: Mediafax Foto)

El a susţinut că eliminarea plafoanelor nu este o măsură electorală, deoarece a fost anunţată încă din luna mai ca urmând să fie introdusă atunci când sistemul este pregătit.

"Acum sistemul este pregătit", a spus Nicolăescu.

El a precizat că primele reţete vor fi decontate începând cu 15 ianuarie 2009 astfel că desfiinţarea plafoanelor nu va afecta bugetul pe 2008, fondurile necesare acestei măsuri, care presupune o majorare de circa 3% a sumelor alocate cu această destinaţie, urmând să fie asigurate prin bugetul pe anul viitor.

Ministrul a asigurat că nu vor exista probleme de finanţare şi s-a declarat surprins de faptul că unii dintre farmacişti, care cunosc sistemul de decontare, "alarmează populaţia că nu vor mai exista fonduri".

El a arătat de altfel că, până în prezent, doar 3% dintre reţetele prescrise au rămas neonorate.

Potrivit lui Nicolăescu, contractele încheiate între casele de sănătate şi farmacii vor fi modificate astfel încât să nu mai prevadă sume fixe pentru decontarea acestor medicamente.

Eliminarea plafoanelor din farmacii la eliberarea medicamentelor compensate a fost anunţată de Nicolăescu la finalul şedinţei de luni a BPC din PNL.

Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că, potrivit hotărârii adoptate de Executiv, furnizorii de medicamente evaluaţi au dreptul să primească de la casa de asigurări de sănătate, la termenele prevăzute în contract, contravaloarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală eliberate, conform facturilor emise şi documentelor însoţitoare, la nivelul realizat.

Decontarea pentru activitatea curentă a anului 2008 se efectuează la termen de 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de către farmacie la casa de asigurări de sănătate.

În vederea asigurării continuităţii eliberării medicamentelor cu şi fără contribuţie personală pentru tratamentul în ambulatoriu, precum şi a medicamentelor şi materialelor sanitare care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ, casele de asigurări de sănătate pot utiliza angajamente legale suplimentare în anul 2008, în limita prevederilor aprobate în bugetul fondului pentru exerciţiul bugetar 2008, cu termen de plată trimestrul I 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici