Guvernul va evalua pagubele produse de inundaţii şi va accesa Fondul UE până la 15 iulie

Guvernul va evalua pagubele produse de inundaţii şi va înainta documentaţia pentru accesarea Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene până cel târziu la 15 iulie, a anunţat luni premierul Emil Boc.

36 afișări
Imaginea articolului Guvernul va evalua pagubele produse de inundaţii şi va accesa Fondul UE până la 15 iulie

Guvernul va evalua pagubele produse de inundaţii şi va accesa Fondul UE până la 15 iulie (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

El a amintit, la finalul şedinţei comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă, reunit la Guvern, că solicitarea României către Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene trebuie depusă cel mai târziu în zece săptămâni de la data de 23 iunie, când s-au produs primele inundaţii.

Suma maximă pe care o poate accesa România de la acest fond este de 75 milioane euro.

Potrivit premierului, şi în această săptămână vor fi menţinute avertizările meteo şi hidro, respectiv pentru Moldova în intervalul luni-miercuri şi Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei în intervalul joi-sâmbătă.

Şeful Guvernului a solicitat autorităţilor locale să acţioneze calm în combaterea efectelor inundaţiilor, apreciind că trebuie înţeles că sinistraţii sunt "supăraţi" din cauza pagubelor suferite.

Boc a precizat că situaţia din Galaţi reprezintă în prezent preocuparea majoră a autorităţilor, urmând ca digul de 4,5 kilometri să fie finalizat marţi.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a precizat la rândul său că la Galaţi a fost trimisă o echipă de genişti care să detoneze digul de la Cotu Pisicii şi să protejeze astfel oraşul Galaţi de inundaţii în cazul în care debitul viiturii va fi mai mare decât cel aşteptat.

Conform avertizărilor hidrologice, vârful de viitură pe Dunăre va ajunge la Galaţi în 7 iulie, când se prognozează că nivelul Dunării va atinge 690 de centimetri şi un debit de 17.860 de metri cubi pe secundă.

Meteorologii au emis, luni dimineaţă, o avertizare Cod galben de ploi şi vijelii pentru Moldova, Maramureş, estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei, valabilă până marţi, la ora 23.00.

Astfel, până marţi, la ora 23.00, în Moldova, Maramureş, estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei şi în zona Carpaţilor Orientali (inclusiv Carpaţii de Curbură) instabilitatea atmosferică va fi ridicată (averse, descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie).

Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici