Hăineală, despre revocarea lui Danileţ şi Ghica: Este o decizie a plenului, supusă căii de atac

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, a declarat, marţi, că nu poate să comenteze revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica, precizând că este vorba de o decizie a Plenului CSM, luată cu majoritate de voturi şi care poate fi supusă căii de atac.

306 afișări
Imaginea articolului Hăineală, despre revocarea lui Danileţ şi Ghica: Este o decizie a plenului, supusă căii de atac

Oana Schmidt Hăineală (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu pot să comentez, este vorba de o decizie a plenului luată cu majoritate de voturi. Sigur, este supusă căii de atac", a spus Oana Schmidt Hăineală, după deciziile de revocare a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.

Procurorul Elena Hach a spus că decizia de revocare a celor doi judecători trebuia luată mai demult, fiind vorba de o măsură legală. Hach este membru în CSM de la începutul lunii februarie.

Procurorul George Muscalu a refuzat să comenteze revocarea celor doi judecători, precizând doar că "prima parte a şedinţei a fost normală".

Judecătorii Cristi Vasilică Danileţ şi Alina Nicoleta Ghica au fost revocaţi marţi din funcţiile de membri ai CSM.

Este pentru prima dată când membri ai CSM sunt revocaţi din funcţia deţinută în Consiliu ca urmare a solicitărilor transmise de adunările generale ale judecătorilor.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat în 7 ianuarie procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileţ, rezultatele fiind transmise în 23 ianuarie de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, potrivit Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Curtea de Apel Cluj a sesizat în 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curţi de apel din ţară din totalul de 16.

Curţile de Apel unde s-au întrunit adunările generale ale judecătorilor sunt: Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Constanţa, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Iaşi, Curtea Militară de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Piteşti, Curtea de Apel Ploieşti, Curtea de Apel Târgu Mureş şi Curtea de Apel Timişoara. La fiecare dintre aceste curţi de apel, peste două treimi dintre judecătorii instanţei au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

"În urma centralizării voturilor la aceste curţi de apel, precum şi la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la şedinţa adunărilor generale 475 de judecători, din care 424 de judecători au votat pentru revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule şi au existat două abţineri", preciza Curtea de Apel Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici