Harghita: Aproximativ 1.500 de cadre didactice din zona Ciuc au declanşat greva japoneză

Aproximativ 1.500 de cadre didactice din 45 de unităţi de învăţământ din zona Ciuc, afliliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, au declanşat, vineri, greva japoneză, care va dura până în 2 aprilie.

77 afișări
Imaginea articolului Harghita: Aproximativ 1.500 de cadre didactice din zona Ciuc au declanşat greva japoneză

Harghita: Aproximativ 1.500 de cadre didactice din zona Ciuc au declanşat greva japoneză (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), responsabil pentru zona Ciuc, Pora Filip, a declarat, că este vorba despre un număr de 1.524 de cadre didactice care au recurs la această "formă incipientă de protest".

Astfel, vineri dimineaţă, la intrările principale în unităţile de învăţământ în care aceştia îşi desfăşoară activitatea au fost puse afişe cu mesajul "grevă japoneză", iar educatorii, învăţătorii şi profesorii au intrat la clase purtând banderole albe pe braţ.

"Este doar o formă incipientă a protestelor noastre, care va dura până în data de 2 aprilie. În luna mai vom participa la protestele de la Bucureşti, iar în data de 17 mai vom intra într-o grevă de avertisment de două ore. Urmărim cu interes dacă se va schimba ceva în politica Guvernului şi, în funcţie de aceasta, vom decide ce avem de făcut", a spus Pora Filip.

Potrivit sursei citate, dacă revendicările sindicaliştilor din învăţământ nu vor fi soluţionate, după data de 7 iunie aceştia sunt decişi să intre în grevă generală, iar în acest sens au început deja consultări şi organizarea de referendumuri.

Cadrele didactice afliate FSLI din zonele Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Cristuru Secuiesc au început să depună atenţionări în acest sens la conducerile unităţilor de învăţământ, iar în perioada 24-25 martie vor înainta plângeri la primării.

"Astăzi toate conducerile şcolilor în care avem profesori sindicalişti vor primi atenţionări, urmând ca, de la mijlocul săptămânii viitoare, câte cinci persoane să depună zilnic plângeri la primăriile din judeţ. Începând din data de 20 aprilie şi până la sfârşitul lunii, câte 20 de profesori din Harghita, prin rotaţie, vor lua parte la pichetările MECTS", a declarat Kocs Ilona, lider FSLI pentru zona Odorheiu Secuiesc.

Aceasta a adăugat că în perioada 1-15 mai peste o sută de profesori din Odorheiu Secuiesc, cărora li se vor adăuga reprezentanţi ai dascălilor din Gheorgheni, Cristuru Secuiesc şi Ciucul de Jos, vor participa la mitingurile organizate la Bucureşti, între 15 şi 31 mai fiind programată, în calendarul protestelor, greva de avertisment, care va culmina cu greva generală.

În Harghita, aproximativ 500 de profesori şi angajaţi în sectorul auxiliar din 20 de unităţi de învăţământ nu şi-au primit salariile pe luna februarie.

"Din discuţiile purtate cu inspectorul şcolar general, am înţeles că vina principală o poartă primăriile, care, atunci când au planificat bugetul anual, nu au luat în calcul anumite criterii privind retribuirea dascălilor. Situaţia a fost rezolvată, iar luni se vor achita salariile restante", a declarat, vineri, liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale Harghita, Emil Cojcaru.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Harghita i-a asigurat pe profesori că în cursul lunii aprilie îşi vor primi şi cel de-al 13-lea salariu, conform promisiunilor făcute de Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Finanţelor.

Aproximativ 2.000 de membri ai Federaţiei "Spiru Haret" vor participa, în 25 martie, la un miting şi la un marş organizate în Capitală, sindicaliştii făcând apel şi la celelalte federaţii să se alăture demersurilor lor, a anunţat, joi, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor. Tot atunci, 70 de sindicalişti vor picheta sediul Ministerului Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici