Harghita: Zeci de gospodării inundate pe valea Homorodului Mic (Video)

Zeci de gospodării, mai multe subsoluri de case şi drumuri comunale aflate pe valea Homorodului Mic, din judeţul Harghita, au fost inundate, luni seară, de apa scursă de pe versanţi, în urma unei ploi torenţiale.

84 afișări
Imaginea articolului Harghita: Zeci de gospodării inundate pe valea Homorodului Mic (Video)

Harghita: Zeci de gospodării inundate pe valea Homorodului Mic (Imagine: Mediafax Foto)

Furtuna s-a iscat pe crestele munţilor şi a format torenţi pe versanţi care au umflat pârâul Homorodul Mic, acesta ieşind din matcă în jurul orei 21.00 şi inundând drumurile comunale şi gospodăriile aflate de-a lungul văii.

"În comuna Căpâlniţa, au fost inundate 70 de gospodării şi subsolurile a circa 30 de case. Drumurile comunale au fost afectate de ape pe doi-trei kilometri de apele revărsate. Vara, pârâul Homorodul Mic are o adâncime de câţiva centimetri, dar aseară s-a umflat până la un metru şi jumătate", a declarat, marţi, primarul localităţii, Benedek Istvan.

Potrivit sursei citate, s-a intervenit cu forţe locale, cu serviciul local pentru situaţii de urgenţă, apa fiind scoasă din subsoluri şi gospodării cu motopompele localnicilor, nefiind necesară intervenţia pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita.

Homorodul Mic a făcut pagube şi în oraşul Vlăhiţa.

"30 de pivniţe au fost inundate, apa a intrat şi în 15 gospodării, dar cel mai grav afectată este o porţiune de 800 de metri dintr-un drum comunal, unde apa a spălat umplutura de piatră pe o adâncime de 30-50 de centimetri. Pe drum, apa a fost înaltă de o jumătate de metru", a afirmat viceprimarul Molnar Tibor.

Reprezentantul Sistemului de Gospodărirea Apelor (SGA) din Miercurea Ciuc, dispecerul Pal Istvan, a precizat că pe Homorodul Mic a fost depăşită cota de inundaţie în jurul orei 21:00.

"În localitatea Căpâlniţa, Homorodul Mic a atins cota de atenţie la ora 20:00, o oră mai târziu a fost depăşită cota de inundaţie, iar la ora 23:00 apele au început să se retragă uşor. La Băile Homorod, pârâul Homorodul Mare a atins cota de atenţie la ora 20:00, dar nu s-a revărsat. Cantităţile de precipitații înregistrate luni seară au fost de 22 de litri pe metrul pătrat la Căpâlniţa, 38 de litri pe metrul pătrat la Vlăhiţa și 5,8 litri pe metrul pătrat la Lueta", a precizat dispecerul de serviciu de la SGA Miercurea Ciuc.

Primarii celor două localităţi afectate vor evalua pagubele în cursul zilei de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici