Hayssam condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru terorism

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat, miercuri, pe omul de afaceri Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare în procesul în care este acuzat de acte de terorism în legătură cu răpirea a trei jurnalişti români în Irak.

6 afișări
Imaginea articolului Hayssam condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru terorism

Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare

Hayssam a primit două pedepse, respectiv 20 de ani pentru acte de terorism şi 15 pentru Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, urmând să execute pedeapsa cea mai mare.

Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 30.000 de dolari şi daune morale de câte două milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi la Bagdad.

Instanţa a mai dispus măsura sechestrului asigurator pe anumite bunuri ale lui Omar Hayssam şi ale soţiei sale, precum şi cheltuieli judiciare către stat de 70.000 de lei.

Totodată, instanţa i-a interzis anumite drepturi civile şi cetăţeneşti pentru o perioadă de zece ani după executarea pedepsei cu închisoarea.

La pronunţarea instanţei nu a participat niciunul dintre membrii familiei lui Omar Hayssam.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Omar Hayssam şi Mohammad Munaf au fost acuzaţi de iniţiere, constituire şi sprijinirea unei asocieri în scopul săvârşirii de acte de terorism prevăzute de articolul 35 din Legea 535/2004.

În 26 aprilie 2006, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis judecarea lui Omar Hayssam în stare de libertate, pe motive medicale. Ulterior, anchetatorii au stabilit "cu certitudine" că sirianul a părăsit ilegal România şi că se află în afara spaţiului naţional, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis pe numele său, în 26 iunie, un mandat de urmărire internaţională.

La câteva ore după ultimul termen în proces, Omar Hayssam a declarat, la o emisiune de la Antena 3, că niciuna dintre variantele privind fuga sa din România vehiculate în presă nu sunt adevărate, însă a refuzat să spună ce cale a urmat pentru a părăsi România.

Hayssam a spus, în cadrul unui interviu prin telefon, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, că a plecat din ţară pentru că avea date că după 60 de zile de la eliberarea sa din motive medicale va fi rearestat.

El a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi vrut să scoată bani din România atunci când s-a oferit să plece din ţară pentru a ajuta la negocierile pentru eliberarea celor trei jurnaliştilor români răpiţi în Irak. Potrivit lui Hayssam, şi în acest moment se pot scoate suma mari de bani din România fără probleme.

Omar Hayssam a mai spus că atunci când i se va da posibilitatea de a se exprima liber în faţa autorităţilor judiciare sau în faţa unui consul, va da toate detaliile, însoţite de probe, privind întreaga afacere a răpirii jurnaliştilor români.

Sirianul a mai afirmat că autorităţile au toate datele - nume şi declaraţiile - adevăraţilor răpitori, mai ales după ce s-au operat arestările din Bagdad.

În 1 iunie, Biroul Naţional Interpol România a solicitat instituţiei similare din Beirut intensificarea măsurilor de localizare a urmăritului internaţional Omar Hayssam, care, în cadrul unei intervenţii telefonice în direct la un post de televiziune, a declarat că se află în aces oraş libanez.

Surse judiciare susţin că Hayssam nu se află în Liban (Beirut), ci în Siria.

De altfel, soţia sa lui Hayssam a obţinut o hotărâre judecătoarească prin care să i se permită, împreună cu cei şapte copii ai sirianului, să părăsească României începând cu 15 iunie, destinaţia indicată fiind Siria. Decizia a fost însă atacată în instanţa superioară de către Autoritatea Tutelară a Primăriei sectorului 2 al Capitalei.

Omar Hayssam este dat în urmărire internaţională în toate cele 186 de state afiliate OIPC Interpol.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici