Holzindustrie Schweighofer: Nu prelucrăm lemn care nu are documente de provenienţă legală

Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer, unde Ministerul Mediului a declanşat un control, susţin că fabricile pe care compania le deţine nu prelucrează lemn care nu este însoţit de documente de provenienţă legală şi apreciază iniţiativa autorităţilor de a face ”supra-controale”.

612 afișări
Imaginea articolului Holzindustrie Schweighofer: Nu prelucrăm lemn care nu are documente de provenienţă legală

Holzindustrie Schweighofer: Nu prelucrăm lemn care nu are documente de provenienţă legală (Imagine: mediafax Foto)

Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, referitor la controlul dispus de Ministerul Mediului la companie, că autorităţile competente verifică în mod regulat fabricile unităţii.

“Autorităţile competente verifică fabricile noastre în mod regulat. Apreciem în mod special iniţiativa autorităţilor de a face supra-controale în acest moment”, precizează compania.

Firma austriacă speră că rezultatele controalelor vor combate “acuzele nedrepte” făcute de mai multe organizaţii neguvernamentale la adresa companiei.

“Aşteptăm rezultate care să combată acuzaţiile nedrepte făcute la adresa Holzindustrie Schweighofer iniţiate de o serie de ONG-uri”, mai arată sursa citată.

Totodată, compania susţine că fabricile sale ”funcţionează la cele mai înalte standarde tehnice şi au sarcina să respecte toate obligaţiile legale”.

”Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucrează lemn care nu este însoţit de documentele care atestă provenienţa legală şi după caz, originea”, subliniază reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.

Ministerul Mediului a declanşat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziţionării de către companie a materialului lemnos tăiat din păduri, a declarat, joi, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, ministrul de resort Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Graţiela Gavrilescu a spus că Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului a declanşat, din ordinul său personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri, iar Garda de Mediu, pe de altă parte, a început să facă săptămâna aceasta un control al calităţii aerului la o fabrică de la Rădăuţi, care produce PAL folosind formaldehidă.

În acest context, Gavrilescu a afirmat că a luat act de acţiunile de protest programate pentru sfârşitul acestei săptămâni faţă de tăierile ilegale de arbori şi a spus că şi-ar dori ca toţi românii să se opună acestui fenomen.

"Am luat act. Este un lucru normal, aşa cum şi eu sunt împotriva tăierilor ilegale, mi-aş dori ca toţi românii să fie împotriva tăierilor ilegale, este un drept de a manifesta. De aceea, am luat act de aceste mişcări care vor avea loc sâmbătă, pe fond de susţinerea Codului Silvic, şi împotriva monopolului, pentru că aici ajungem, şi a tăierilor ilegale şi împotriva monopolului. Codul Silvic reglementează, aduce un aport benefic pentru intreprinderile mici şi mijlocii şi nu mai lasă la mâna unei singure societăţi şi unui singur om monopolul astfel încât să nu mai poată nimeni să se dezvolte. Luând act de filmul care a circulat în presă, pentru mine a fost stupefiant să văd că există, şi la nivelul acesta, companie de la care ai anumite pretenţii, să se întâmple aşa ceva. De aceea, am dispus să fie făcut controlul, făceam chiar de luni, dacă ne puneam echipele în mişcare. A început deja, eu chiar spun că lucrurile trebuie să decurgă normal, să nu mai avem tăieri ilegale. Şi dacă lumea a considerat că este normal să facă acest protest spun că nu e nici neconstituţional, nici ilegal, ci un mod de a-şi manifesta interesul pentru propria ţară. Tăierea ilegală este o problemă de ţară", a afirmat Gavrilescu.

Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu, membru al Comisiei de mediu, a solicitat, în 30 aprilie, ministrului Mediului să dispună un control de fond la Holzindustrie Schweighofer şi să stabilească dacă există masă lemnoasă provenită din tăieri ilegale, susţinând că are sesizări în acest sens de la oameni.

"Am suspiciuni rezonabile că la această firmă s-au achiziţionat cantităţi de lemn provenit din tăieri ilegale. Am văzut atât filmările făcute de o organizaţie de protecţia mediului din care reiese că o astfel de practică e acceptată la Holzindustrie Schweighofer, dar am şi sesizări pe această temă de la oameni din zona de munte a judeţului Suceava", spunea Bereanu.

El susţinea că ar trebui ca, în acest caz, Corpul de Control al Ministerului Mediului să evalueze toată masa lemnoasă aflată în depozitele Holzindustrie Schweighofer.

Senatorul PSD amintea şi că Senatul a respins, la începutul acelei săptămâni, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Silvic, care prevede, între altele, eliminarea posibilităţii ca o firmă sau un grup de firme să deţină monopolul exploatării şi procesării masei lemnoase din România.

"Acest Cod Silvic a fost dezbătut foarte serios, timp de peste un an, cu toţi factorii implicaţi în acest domeniu, de la proprietari de pădure, la Romsilva, Guvern, persoane fizice şi organizaţii neguvernamentale şi s-a ajuns la o formă acceptată de majoritatea românilor care îşi doresc ca pădurile lor să nu mai fie tăiate abuziv şi ilegal. Nu ştiu ce resorturi l-au împins pe preşedinte să ceară reexaminarea legii, dar cred că actuala formă va fi menţinută şi de Camera Deputaţilor, urmând ca apoi să fie promulgată", spunea Bereanu.

Organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) susţinea, într-un comunicat de presă, că a dat publicităţii filmări care prezintă conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România acceptând cu bună ştiinţă şi recompensând lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie.

În replică, într-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer anunţa că va iniţia o anchetă internă pentru a verifica procesul de achiziţionare a lemnului şi susţine că îndeplineşte toate cerinţele legale impuse de statul român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici