Hossu: Trei salarii compensatorii pentru angajaţii Nokia este o glumă, trebuie 60 de salarii minime

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, consideră că acordarea a trei salarii compensatorii pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi de la fabrica Nokia din Jucu "este o glumă", susţinând că aceştia ar trebui să primească cel puţin 60 de salarii minime pe economie.

714 afișări
Imaginea articolului Hossu: Trei salarii compensatorii pentru angajaţii Nokia este o glumă, trebuie 60 de salarii minime

Hossu: Trei salarii compensatorii pentru angajaţii Nokia este o glumă, trebuie 60 de salarii minime (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Bogdan Hossu a declarat, vineri, presei, la Cluj, că cele mai slabe compensaţii acordate de Nokia după închiderea fabricii din Bochum au fost de minim 60 de salarii minime ale landului şi au avut valori cuprinse între 80.000 şi 220.000 de euro de persoană.

"Cartel Alfa a furnizat sindicaliştilor de la Nokia datele sintetice ale acordului pactului social din Germania cu datele economice şi implicaţiile economice privind închiderea fabricii din Bochum. Sunt discuţii legate de acompaniamentul social, pentru că ideea de a pleca angajaţii de la Nokia cu trei salarii compensatorii mi se pare o glumă bună, legată de efortul şi sacrificiile făcute. Cele mai slabe compensaţii acordate la Bochum au fost la nivelul, în echivalent, nu valoric, a minim 60 de salarii minime ale landului, şi s-au ridicat între 80.000 şi 220.000 de euro de persoană. Asta înseamnă că angajaţii de la Jucu ar trebui să primească de la Nokia între 60 de salarii minime pe economie până la 240 de salarii pe angajat, în funcţie de situaţia familială, vechimea în fabrică, numărul de ani munciţi", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a adăugat că majoritatea angajaţilor de la Nokia din Jucu nu sunt din Cluj-Napoca, ci locuiesc la zeci de kilometri distanţă, "ceea ce le oferă o posibilitate de reintegrare profesională scăzută".

Potrivit lui Bogdan Hossu, sindicaliştii vor încerca să convingă conducerea Nokia ca în următoarele trei luni să ateste oficial profesiunile din cadrul fabricii de la Jucu, pentru ca angajaţii să poată pleca cu un act care să demonstreze calificările pe care le au, în caz contrar urmând să fie disponibilizaţi ca muncitori necalificaţi.

Sindicaliştii de la Nokia Jucu au făcut un apel la Guvern şi la preşedintele Traian Băsescu pentru a-i ajuta şi a găsi soluţii la disponibilizarea colectivă a aproximativ 2.200 de angajaţi, în vederea diminuării impactului închiderii fabricii.

Liderul Sindicatului Liber Nokia, Cristian Copil, declara, joi, corespondentului MEDIAFAX că problema închiderii fabricii este "extrem de gravă" pentru angajaţi, în condiţiile în care peste 90 la sută dintre ei au credite.

El afirma că în cadrul negocierilor, care vor începe săptămâna viitoare, sindicaliştii fabricii Nokia de la Jucu vor încerca să obţină "maxim" de la conducerea companiei finlandeze în ceea ce priveşte asigurarea protecţiei sociale a angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Angajaţii au primit după şedinţa de joi dimineaţă cu conducerea companiei o hârtie în care erau anunţaţi că fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului, iar ei să fie plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012. Potrivit documentului, angajaţii Nokia vor beneficia de un pachet compensatoriu care va fi comunicat imediat după finalizarea consultărilor cu sindicatul.

Sindicaliştii de la fabrica Nokia din Jucu vor începe, de luni, negocierile cu conducerea societăţii pentru stabilirea plăţilor compensatorii în cazul angajaţilor care vor fi disponibilizaţi.

Producătorul finlandez de telefoane mobile a mai închis în acest an şi centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajaţi ai unităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici