Hotelul Sinaia a fost dezinfectat, iar marţi va fi redeschis

Hotelul Sinaia, închis duminică după-amiază după ce un număr de 40 de turişti cazaţi în această unitate au fost diagnosticaţi cu virusul AH1N1, a fost dezinfectat în noaptea de duminică spre luni, urmând ca marţi să fie redeschis publicului la capacitate maximă.

114 afișări
Imaginea articolului Hotelul Sinaia a fost dezinfectat, iar marţi va fi redeschis

Hotelul Sinaia a fost dezinfectat, iar marţi va fi redeschis (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Directorul adjunct al hotelului Sinaia, Marian Schwartz, a declarat corespondentului MEDIAFAX că duminică seară a început dezinfecţia hotelului, iar luni dimineaţă a început curăţenia după dezinfecţie în cele 246 de camere, şapte săli de conferinţe şi în restaurantul acestui hotel. Schwartz a adăugat că hotelul îşi va relua activitatea marţi dimineaţă.

De asemenea, alte patru locaţii din Sinaia vizitate de turiştii diagnosticaţi cu gripă nouă au fost dezinfectate în noaptea de duminică spre luni, a afirmat primarul din Sinaia, Vlad Oprea. Este vorba despre un bar, un club de noapte, precum şi de sala de conferinţe a cazinoului şi sala de sport a oraşului, ultimele două locaţii fiind dezinfectate din fonduri alocate de administraţia locală.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, a declarat, duminică seară, pentru MEDIAFAX, că cei 40 de turişti au fost internaţi la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, cu forme medii şi severe de gripă AH1N1.

Ceilalţi turişti, români şi străini, cazaţi la Hotelul Sinaia, care nu au avut manifestări clinice de gripă AH1N1, au plecat din unitatea hotelieră, dar sunt în supravegherea autorităţilor sanitare din localităţile de domiciliu, a precizat Streinu Cercel.

"Boala a fost transmisă de o turistă din Portugalia, care timp de 48 de ore de la confirmarea infecţiei a refuzat internarea", a mai spus secretarul de stat.

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, medicul Anton Vintilescu, a declarat că, din informaţiile pe care le deţine, doar în cazul a 12 dintre turişti s-a confirmat virusul A H1N1, dintre aceştia cinci fiind români şi restul străini.

Potrivit Primăriei Sinaia, grupul de turişti infectaţi cu virusul AH1N1 a petrecut în această staţiune şapte zile, timp în care turiştii au organizat activităţi în mai multe obiective, printre care se numără sala de sport a oraşului şi Centrul Internaţional de Conferinţe Casino Sinaia.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova, Anton Vintilescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, pe lângă cele peste 260 de persoane care făceau parte din grupul venit la congres, în hotel se mai aflau alte aproximativ 100 de persoane.

Directorul DSP Prahova a spus că acestea au fost lăsate să plece în urma unui triaj, "pe baza unor declaraţii privind simptomele care dau definiţia de boală".

El a precizat că turiştii evacuaţi nu au fost supuşi unui control medical, ci au dat o declaraţie privind starea de sănătate şi eventualele simptome ale bolii şi, în funcţie de această declaraţie, fie au fost lăsaţi să plece, fie au fost îndreptaţi către spitale de boli infecţioase.

Directorul DSP Prahova a adăugat că modul în care s-a acţionat în acest caz respectă întocmai metodologia pentru situaţii de acest gen.

Secretarul de stat Adrian Streinu Cercel a spus că este vorba despre o pandemie de gripă AH1N1, ca atare există riscul de contaminare a populaţiei, astfel că "nu ne jucăm de-a pandemia".

În aceste condiţii, dispoziţia Ministerului Sănătăţii de evacuare a tuturor turiştilor din Hotelul Sinaia a fost transmisă autorităţilor din teritoriu, care au acţionat în raport cu această dispoziţie, a spus Streinu Cercel.

În urma confirmării celor 40 de cazuri de gripă, Hotelul Sinaia a fost închis pentru 48 de ore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici