Iaşi: Crucea pentru slujba de Bobotează va fi din ramuri de brad. 10 butoaie, pregătite pentru slujbă GALERIE FOTO

10 butoaie a câte 1000 de litri fiecare au fost pregătite joi în Curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru Slujba de Bobotează de vineri, iar crucea va fi din ramuri de brad, nu aşa cum spune tradiţia din gheaţă sau zăpadă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

392 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Crucea pentru slujba de Bobotează va fi din ramuri de brad. 10 butoaie, pregătite pentru slujbă GALERIE FOTO

Iaşi: Crucea pentru slujba de Bobotează va fi din ramuri de brad. 10 butoaie, pregătite pentru slujbă

10 butoaie a câte 1.000 de litri fiecare au fost aşezate special pentru slujba de vineri când mii de persoane sunt aşteptate la slujbă. Intrarea în Catedrala Mitropolitană va fi transformată în altar, spun preoţii şi asta pentru că slujba de Bobotează va fi oficiată de către Înalt Prea Sfinţitul Teofan Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei chiar pe treptele bisericii.

Agheasma mare a fost sfinţită prima dată joi şi urmează ca un sobor de preoţi să reia liturghia în faţa a mii de oameni. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a pregătit pentru vineri şi 5000 de pet-uri de jumătate de litru, inscripţionate deja cu sigla instituţiei.

Dacă tradiţia spune că slujba de Bobotează ar trebui să aibă loc în preajma unei cruci de gheaţă, pentru al doilea an la rând, vremea nu a ţinut cont de regulile bisericeşti, iar crucea de la Iaşi a fost facută din ramuri de brad. Crucea înaltă de trei metri şi jumătate a fost realizată dintr-un cadru metalic şi a fost umplută cu brad proaspăt.

“Şi anul acesta ca în fiecare an după slujba din ajunul Bobotezei, slujba Sfântului Vasile cel Mare, a fost sfinţită agheasma mare. Sunt două sfinţiri ale aghesmei mari. Pentru ziua Bobotezei am pregătit şi aici în curtea Centrului Mitropolitan 10 butoaie de câte 1000 de litri, în care vom sfinţi mâine agheasma cea mare. Butoaiele vor fi sfinţite fiecare de trei ori, aşa cum este ritualul şi la sfârşitul slujbei, după un cuvânt de învăţătură din partea Mitropolitului credincioşii vor fi stropiţi cu agheasmă. Avem şi noi pregătite 5000 de sticle speciale cu eticheta Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Fiecare cu răbdare va lua şi va bea, asta dacă nu a mâncat nimic şi mai apoi va duce acasă această binecuvântare.”, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

La fel ca în fiecare an, 50 de jandarmi vor fi în curtea Mitropoliei pentru a se asigura că totul se desfăşoară fără incidente. Va fi din nou aranjat un culoar de acces, tocmai pentru ca cei care vor dori să ia agheasmă să nu se îmbulzească.

În Ajun de Bobotează se ţine post negru, iar de vineri creştinii ortodocşi gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici