Iaşi: Peste 50 de preoţi, în frunte cu IPS Teofan, oficiază Liturghia de Sfânta Parascheva (Video)

Zeci de mii de credincioşi participă, marţi dimineaţă, la Iaşi, la Sfânta Liturghie prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată în faţa Catedralei Mitropolitane de peste 50 de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

211 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Peste 50 de preoţi, în frunte cu IPS Teofan, oficiază Liturghia de Sfânta Parascheva (Video)

Iaşi: Peste 50 de preoţi, în frunte cu IPS Teofan, oficiază Liturghia de Sfânta Parascheva (Imagine: Mediafax Foto)

Preoţii oficiază ceremonia pe o scenă amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane, fiind pentru prima dată în ultimii ani când slujba are loc în faţa catedralei, şi nu în interiorul acesteia.

Înainte de slujbă, care a început la ora 9.30, preoţii care oficiază Liturghia au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, unde s-au rugat şi s-au închinat.

Sunt prezente la Iaşi înalte feţe bisericeşti din întreaga ţară, printre acestea numărându-se şi IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care nu a mai participat de câţiva ani la manifestările desfăşurate la Iaşi în 14 octombrie. De asemenea, la Iaşi au venit înalţi ierarhi din Republica Moldova.

La slujbă iau parte şi politicieni, printre care Ecaterina Andronescu, Gheorghe Flutur, Cristian Adomniţei, dar şi autorităţi locale şi şefi ai instituţiilor descentralizate.

Curtea mitropoliei este arhiplină, la fel şi străzile din jur, iar sute de forţe de ordine se află în zonă pentru a asigura ordinea şi pentru a preveni eventuale incidente.

Mii de pelerini continuă să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi la cele ale Sfântului Ierarh Nifon, depuse într-un loc special amenajat în faţa mitropoliei.

Potrivit jandarmilor, până marţi dimineaţă au trecut pe la moaşte peste 130.000 de pelerini.

Mai multe persoane au necesitat îngrijiri medicale pe parcursul nopţii de luni spre marţi, din cauza frigului şi a oboselii, primul ajutor fiind acordat la corturile instalate special în curtea mitropoliei.

Jandarmii susţin că un pelerin aşteaptă în medie 6-7 ore până să ajungă la catafalcul unde sunt depuse moaştele, coada fiind desfăşurată pe cinci străzi centrale ale oraşului. De altfel, circulaţia pe străzile din apropierea Mitropoliei Iaşi a fost restricţionată sau chiar închisă pe anumite porţiuni.

După Sfânta Liturghie va avea loc o masă a pelerinilor, autorităţile pregătind pentru aceasta peste 55.000 de sarmale, 8.000 de colaci, 1.000 de litri de vin, 500 de litri de bere şi 600 kilograme de mere.

În fiecare an, mii de pelerini din toată ţara vin la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, despre care se crede că îi vindecă pe bolnavi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici