Igaş cere prefecţilor propuneri pentru interzicerea vânzării produselor etnobotanice

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, le-a cerut prefecţilor, luni, să analizeze "cu toată atenţia" situaţia magazinelor de etnobotanice din judeţe şi să vină cu propuneri care să ducă la interzicerea vânzării acestor produse.

43 afișări
Imaginea articolului Igaş cere prefecţilor propuneri pentru interzicerea vânzării produselor etnobotanice

Igaş cere prefecţilor propuneri pentru interzicerea vânzării produselor etnobotanice (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Traian Igaş le-a cerut acest lucru prefecţilor în cadrul unei întâlniri de luni, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

"Va trebui să luăm măsuri ferme, să încercăm să găsim cadrul legal şi măsurile potrivite, astfel încât să scoatem de pe piaţă aceste produse care fac victime. Vă solicit să urmăriţi cu toată atenţia această problemă îngrijorătoare şi să-mi aduceţi la cunoştinţă toate problemele pe care le întâmpinaţi în acest sens", a spus Traian Igaş, citat în comunicatul de presă.

În cadrul întâlnirii, ministrul i-a prezentat şi pe cei doi oficiali MAI numiţi în funcţii săptămâna trecută, respectiv secretarul de stat Ioan Dascălu şi şeful Poliţiei Române, Liviu Popa.

Igaş le-a transmis prefecţilor că atât el, cât şi cei doi oficiali vor face, în perioada următoare, vizite în fiecare judeţ, pentru a cunoaşte cât mai bine situaţia din teritoriu.

Traian Igaş a vorbit şi despre măsurile stabilite pentru sezonul rece la nivelul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

La întâlnire au participat secretarul de stat pentru Comunităţi Locale, Gheorghe Emacu, secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului, Mihai Capră, secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu, adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan-Nicolae Căbulea şi şeful Poliţiei Române, Liviu Popa.

În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".

Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise sau suspendate, iar unele autorităţi locale au decis deja interzicerea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici