Igaş: Nu trebuie să existe nicio legătură între progresele MCV şi aderarea României la Schengen

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a susţinut, joi, că nu trebuie să existe nicio legătură între progresele pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi aderarea României la spaţiul Schengen, deşi acest lucru a fost promovat "de alte personaje".

25 afișări
Imaginea articolului Igaş: Nu trebuie să existe nicio legătură între progresele MCV şi aderarea României la Schengen

Igaş: Nu trebuie să existe nicio legătură între progresele MCV şi aderarea României la Schengen (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Traian Igaş a spus, joi, după discuţia cu eurocomisarul Cecilia Malmström, că a primit un sprijin constant din partea acesteia de câte ori a avut nevoie. El a precizat că în urma discuţiei, au reuşit să tragă anumite concluzii, inclusiv privind aderarea României la spaţiul Shengen.

"Cele şapte rapoarte de evaluare şi în special ultimul arată că România şi-a îndeplinit aquis-ul Schengen în a securiza frontierele", a spus Igaş, precizând că acest lucru a fost apreciat şi de eurocomisarul Malmström.

Ministrul a subliniat că în acest context progresele pe MCV nu trebuie să aibă nicio legătură cu aderarea României la Schengen, deşi acest lucru a fost promovat "de alte personaje".

Potrivit ministrului Traian Igaş, eforturile pe care le depune România în combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei la frontiere trebuie să fie percepute "ca un lucru bun şi nu unul negativ".

Întrebat dacă vor mai exista demisii sau demiteri la nivel înalt în urma acţiunii DNA şi DGA din vămi, Igaş a răspus că acele persoane care ştiu că au săvârşit nereguli ar trebui să-şi dea singure demisia.

Eurocomisarul pentru justiţie şi afaceri interne Cecilia Malmström a declarat, joi, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, că a avut "o discuţie fructuoasă" cu ministrul Traian Igaş privind aderarea României la spaţiul Schengen, dar şi privind combaterea crimei organizate în cadrul Strategiei europene de siguranţă internă.

Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen, Malmström a precizat că evaluarea tehnică demonstrează faptul că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie.

Comisarul european a subliniat că infracţiuni precum traficul de droguri, terorismul sau traficul de persoane reprezintă o provocare la nivel european, dar şi în România şi că a vrut să vadă modul de abordare al autorităţilor române în legătură cu acest fenomen.

Malmström a adăugat că în cadrul discuţiei cu Traian Igaş s-a vorbit şi despre problema azilului şi a migraţiei în contextul în care UE negociază un acord-cadru pentru implementarea unui sistem european de azil.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, se află în România, joi, pentru o vizită oficială, agenda incluzând întrevederi cu premierul Emil Boc şi cu miniştrii Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, al Justiţiei, Cătălin Predoiu şi al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Comisarul Malmström se va întâlni şi cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precum şi cu reprezentanţi ai comisiilor parlamentare de resort, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Agenda include o vizită la Biroul SIRENE, precum şi o reuniune informală cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici