IICCMER: Decizia Parchetului confirmă validitatea probelor administrate în cazul lui Ficior

Decizia Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de începere a urmăririi penale a lui Ion Ficior pentru genocid confirmă validitatea probelor administrate de IICCMER, au spus joi reprezentanţii institutului.

103 afișări
Imaginea articolului IICCMER: Decizia Parchetului confirmă validitatea probelor administrate în cazul lui Ficior

IICCMER: Decizia Parchetului confirmă validitatea probelor administrate în cazul lui Ficior

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) salută decizia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind începerea urmăririi penale împotriva colonelului (r) Ion Ficior sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid, arătând că va continua că acorde asistenţă organelor judiciare până la trimiterea în judecată a celor care au comis crime politice în timpul comunismului.

"Decizia anunţată astăzi de Parchet confirmă astfel validitatea probelor administrate şi puse la dispoziţia procurorilor de către IICCMER, precum şi profesionalismul cu care Institutul a instrumentat acest caz. Pe întreaga perioadă de la formularea denunţului până astăzi, Institutul s-a aflat la dispoziţia procurorilor, acordând sprijin organelor judiciare", se arată într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a precizat că începerea urmăririi penale în cazul lui Ficior reprezintă şi o confirmare a profesionalismului investigaţiilor făcute de institut.

În luna aprilie, IICCMER anunţa că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964.

Totodată, IICCMER informa atunci că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor şi adreselor exacte ale persoanelor în cauză, care au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc în România.

Pe 30 iulie, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justitie a dispus, în 3 septembrie, începerea urmăririi penale pentru genocid în cazul lui Alexandru Vişinescu.

În 18 septembrie, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmării penale pentru genocid şi împotriva fostului comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, colonel (r), Ion Ficior (85 de ani).

Parchetul ICCJ a anunţat, joi, că Ion Ficior este urmărit penal pentru genocid, întrucât în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică i-au adus joi la cunoştinţă învinuirea, Ion Ficior solicitând un termen pentru pregătirea apărării.

"Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", a arătat Parchetul instanţei supreme, într-un comunicat de presă.

Totodată, procurorii susţin că toţi deţinuţii de la Colonia Periprava erau puşi să muncească în condiţiile foarte grele, indiferent dacă erau inapţi sau bolnavi şi nu erau echipaţi corespunzător pentru muncile efectuate, deşi erau obligaţi să suporte condiţii meteorologice extreme.

Deţinuţii erau obligaţi să depăşească norma de muncă cu orice preţ şi erau pedepsiţi crunt pentru nesupunere.

"Printre pedepsele aplicate se numără: izolarea (carcera) unde deţinuţii primeau apă caldă cu ocazia condamnării de către cei care săvârşeau abateri de la regulament, alergarea deţinuţilor cu calul şi bătăi crunte primite cu ciomagul", au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai arătat că, din cauza condiţiilor inumane din Colonia de muncă Periprava (foame, frig, bătăi zilnice, lipsa condiţiilor elementare de trai, neasigurarea condiţiilor medicale necesare deţinuţilor bolnavi) şi a normelor de lucru, imposibil de realizat chiar şi pentru muncitorii de profesie, numărul deceselor de aici era foarte mare, fiind înregistrate 103 decese în perioada 1958 şi 1963, când la conducera unităţii a fost Ion Ficior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici