Îmbulzeală la oalele cu sarmale oferite pelerinilor veniţi la Iaşi de Sfânta Parascheva

Peste 65.000 de sarmale au fost oferite pelerinilor vineri, imediat după slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, o parte dintre cei prezenţi îmbulzindu-se pentru a ajunge cât mai aproape de oalele cu mâncare.

322 afișări
Imaginea articolului Îmbulzeală la oalele cu sarmale oferite pelerinilor veniţi la Iaşi de Sfânta Parascheva

Îmbulzeală la oalele cu sarmale oferite pelerinilor veniţi la Iaşi de Sfânta Parascheva (Imagine: Darius Mitrache/Arhiva Mediafax Foto)

Sarmalele au fost oferite de municipalitate în faţa Cantinei de Ajutor Social din Iaşi, unde au fost montate garduri metalice, măsura fiind impusă de autorităţi pentru a preîntâmpina producerea unor incidente.

Astfel, poliţiştii locali au permis accesul, în grupuri de câte 50 de persoane, celor care au vrut să mănânce sarmale. Cu toate acestea, mai multe persoane s-au îmbulzit în momentul în care poliţiştii au permis primului grup de pelerini accesul în zona oalelor cu sarmale.

Din cele 65.000 de sarmale, 15.000 au fost preparate la Cantina de Ajutor Social, dar la masa pelerinilor au contribuit majoritatea instituţiilor din subordinea primăriei ieşene.

"În ultimele zile, la noi s-a lucrat de dimineaţă până seara. Jumătate dintre sarmale sunt de post şi le-am făcut cu ciuperci. Pelerinii au fost foarte mulţumiţi, că sunt calde şi bune", a declarat Livia Rusu, directorul Cantinei de Ajutor Social din Iaşi.

Fiecare pelerin a primit în medie cinci-şapte sarmale, în total fiind asigurate aproximativ 10.000 de porţii, iar întreaga acţiune a durat două ore.

Totodată, oamenilor le-au fost împărţite 500 de litri de vin, 300 de litri de bere, 135 de litri de suc şi peste 300 de kilograme de mere.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Nicoleta Deciu, a declarat că nu au fost înregistrate incidente.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Vineri după-amiază, peste 35.000 de credincioşi, veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, stăteau la rând la Catedrala Mitropolitană, aşteptând să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, coada atingând lungimea de patru kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici