În cele mai mari ţări cu litoral din Europa, preferate de români vara, sunt pericole de INCENDII. Zonele expuse, comunicate de MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în perioada 4 - 6 august, în mai multe zone din Europa, între care Portugalia, Spania, Franţa, Italia, Croaţia sau Grecia, există riscul de apariţie a incendiilor, din cauza Codurilor roşii de temperaturi extreme.

1975 afișări
Imaginea articolului În cele mai mari ţări cu litoral din Europa, preferate de români vara, sunt pericole de INCENDII. Zonele expuse, comunicate de MAE

În cele mai mari ţări cu litoral din Europa, preferate de români în vacanţa de vară, sunt pericole de INCENDII. Zonele expuse pericolului din cauza caniculei, comunicate de MAE

Conform sursei citate, următoarele zone de pe continentul european (majoritatea fiind şi destinaţii turistice în sezonul estival) se află sub Cod Roşu de temperaturi ridicate: întreg teritoriul Croaţiei, al Bosniei-Herţegovina, Serbiei, Muntenegrului şi Ungariei, cea mai mare parte a Sloveniei, sudul Poloniei, sudul Slovaciei, sudul Elveţiei, centrul şi sud-estul Italiei, precum şi insulele Sicilia şi Sardinia.

„Totodată, din cauza caniculei şi a secetei, există pericolul producerii unor incendii de vegetaţie uscată şi de păduri în zone precum: sudul şi estul Portugaliei; sudul şi centrul Spaniei şi zona Mallorca; sudul insulei Corsica şi zona mediteraneană a Franţei; insulele Sicilia, Sardinia, sudul şi centrul Italiei; zona de coastă a Croaţiei; centrul Albaniei; zona estică a Ungariei; nordul şi estul Serbiei; Macedonia, sud-estul şi nord-vestul Bulgariei; partea de sud a ţărmului Greciei şi insulele Ciclade; părţi din zona centrala a Ciprului; centrul şi sud-vestul Turciei”, potrivit MAE.

În acest context, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zonele pentru care sunt activate codurile de alertă, iar cei afectaţi de situaţia din atenţionare, pot solicita asistenţă consulară la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României în ţările enumerate, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor români din străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

„Se recomandă cetăţenilor români ca, înainte de a porni spre aceste zone, să consulte paginile de Internet http://www.meteoalarm.eu şi http://erccportal.jrc.ec.europa.eu/ - pentru informaţii actualizate permanent, să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii, şi să aibă la dispoziţie suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare, în situaţii de caniculă”, adaugă sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici