In memoriam Ilie Balaci. Istoria unui interviu şocant de sincer

..Când am ajuns la barul din faţa Sălii Floreasca, Ilie era deja acolo, la masă. Mă aştepta în faţa unei ceşti de cafea şi a unei ape plate, deşi până la ora fixată pentru întâlnire mai erau câteva minute (aveam să descopăr ulterior, pe parcursul celorlalte interviuri pe care mi le-a mai dat de-a lungul anilor, că aşa era el, de o punctualitate care trăda nu doar seriozitate, dar şi respect faţă de interlocutor. Respectându-l pe celălalt, Ilie se respecta în primul rând pe el).

758 afișări

Ţin minte ca ieri. Era primăvara lui 2011, mijloc de aprilie. Lucram la un serial tare incomod, "Blaturile fotbalului românesc", şi ajunsesem cu povestea în preajma anilor '70-'80 ai secolului trecut. Pornind de la "Păpuşarii", cartea lui Titi Teaşcă în care fostul antrenor al Craiovei îi acuzase pe jucătorii Craiovei Maxima că vindeau meciuri, l-am sunat pe Ilie Balaci, liderul acestei generaţii geniale.

Mă aşteptam, aşa cum făcuseră atâţia alţii până atunci, la ostilitate, la dezminţiri vehemente, la acuzaţii şi scuze. Dar, se vede treaba, nu-l cunoscusem încă bine pe Ilie. M-a lăsat cu gura căscată: calm, senin, fără excese umorale, a acceptat dialogul. Nicio urmă de ură, de resentimente în glas, nicio patimă. Am convenit împreună să ne vedem, să vorbim pe larg despre un subiect care pe mulţi alţii îi pusese pe fugă...
A rezultat, în acea dimineaţă noroasă de aprilie, cel mai sincer interviu pe care mi l-a acordat vreodată cineva. Timp de vreo 3 ore, Balaci mi-a povestit, explicat, cu răbdare, cu naturaleţe, cu onestitate, mecanismul intern, nevăzut, al fotbalului românesc din anii '70. Poate că, dintre toţi, tocmai el, Liderul, ar fi fost singurul în stare încât să distrugă singur, nonşalant, cu barosul adevărului, statuile din mintea unei naţii, să pună pe foc icoanele cu propriul său chip.
Treptat, Balaci mi-a construit fresca unei epoci din care azi nu mai distingem decât tuşe vagi, înceţoşate. Umbre care se estompează pe măsură ce protagoniştii lor ne părăsesc, iată, pe rând, cu mult înainte de vreme.

Citiţi mai jos despre faţa reală - şi nevăzută - a fotbalului românesc, aşa cum mi-a fost ea descrisă, acum 7 ani, de omul care a marcat inconfundabil o generaţie. Propriile sale vorbe îl descriu pe Ilie, aşa cum a fost el, mai bine decât ar putea s-o facă oricine altcineva. Iconoclastul Balaci: inteligent, elegant, surprinzător, direct, sincer, fără resentimente.
Exact cum a fost şi pe teren.

Dumnezeu să te odihnească şi să te aibă în pază, Ilie!

Citeşte continuarea pe Prosport

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici