În multe licee ieşene există sistem pe bază de cartele, dar nu se centralizează absenţele

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi afirmă că în mai multe licee ieşene există un sistem de acces al elevilor pe bază de cartele, dar că acesta este doar pentru intrarea în unitate, fără a fi centralizate absenţele, adăugând că măsura anunţată de MECTS este foarte bună.

156 afișări
Imaginea articolului În multe licee ieşene există sistem pe bază de cartele, dar nu se centralizează absenţele

În multe licee ieşene există sistem pe bază de cartele, dar nu se centralizează absenţele (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, Liliana Romaniuc, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX că proiectul introducerii unui sistem informatic de control al absenţelor a fost discutat la sfârşitul săptămânii trecute la Suceava, la întâlnirea între reprezentanţi ai inspectoratelor şi cei ai ministerului.

"Noi salutăm această idee, care este una foarte bună. Practic, la 15 minute de la intrarea elevilor în şcoală, diriginţii, directorul, ba chiar şi părinţii pot afla situaţia nominală a celor absenţi", a afirmat Liliana Romaniuc.

Ea a spus că acest sistem complex nu este aplicat în prezent în nicio unitate de învăţământ din judeţul Iaşi, susţinând, însă, că în mai multe licee din municipiu există un sistem de intrare a elevilor pe bază de cartele, dar care nu centralizează şi absenţele.

"În mai multe şcoli din oraş există acest sistem, dar numai pentru accesul în şcoală. Nu sunt centralizate şi absenţele. Noul sistem e o combinaţie, avem pe de o parte o monitorizare clară a celor care intră în şcoală, dar putem şti în orice moment şi cine e la ore şi cine nu", a apreciat Romaniuc.

Ea a precizat că nu cunoaşte deocamdată amănunte legate de procedura de achiziţie a noilor sisteme informatice şi nici care sunt costurile acestora.

Şeful ISJ Iaşi a mai spus că numărul absenţelor înregistrate în judeţul Iaşi în ultimul an şcolar nu a crescut faţă de anul anterior, recunoscând că problemele cele mai mari sunt la grupurile şcolare, unde există cele mai multe absenţe.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Oana Badea, a declarat marţi pentru MEDIAFAX că elevii au adunat în primul semestru al anului şcolar 2010-2011 peste 30 de milioane de absenţe, echivalent a 3.457 de ani de absenţe, majoritatea la liceeni. Ea a mai spus că această situaţie se reflectă şi în rezultatele slabe de la bacalaureat, astfel că din toamnă va fi introdusă "o formulă de pontaj la intrare".

MECTS a hotărât să introducă sistemul informatic de control al absenţelor, pornind de la ideea unui profesor de informatică dintr-un liceu din Miercurea Ciuc, pilotată deja de doi ani în respectiva unitate de învăţământ.

Potrivit Oanei Badea, accesul elevului se face printr-o unică zonă, cu cartelă, cititor şi cod de bare.

Copilul se înregistrează la tabelul clasei căreia îi aparţine, cu menţiunea că a venit la timp sau a întârziat şi cât a întârziat, iar în cinci minute, toate datele sunt transmise directorului şcolii şi diriginţilor. Mai mult, părinţii pot cere să primescă un SMS ca să vadă dacă copilul a ajuns la şcoală.

Secretarul de stat din cadrul MECTS a afirmat că după introducerea sistemului, numărul absenţelor la liceul harghitean a scăzut de la 31.573 la 20.366.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici