În pragul Bacalaureatului, elevii se plâng că statul îi învaţă să ia nota 5. „Pentru 10, îţi plăteşte părintele”

  • Tudor face meditaţii la matematică şi informatică pentru a obţine o notă cât mai mare la Bacalaureat
  • Şcoala românească îl pregăteşte pe Tudor doar pentru a lua o medie de trecere la examen, un lucru pe care si un secretat de stat din Ministerul Educaţiei îl recunoaşte
  • Asociaţiile de Elevi îi cer demisia Luminiţei Barcari din Ministerul Educaţiei şi Cercetării
18562 afișări

 

Aflat la capătul celor 12 ani de şcoală, Tudor recunoaşte că a avut nevoie de meditaţii particulare la matematică şi informatică în speranţa că va lua o notă cât mai bună la Bac. În situaţia lui sunt sute de mii de elevi ai căror părinţi plătesc sute de lei lunar pentru a compensa ceea ce ar fi trebuit să înveţe la clasă.

„Vreau şi eu să am o notă de peste cinci sau şase. Nu consider absolut deloc că sistemul de învăţământ m-a pregătit pentru o notă de peste 6-7. Pentru nota 5, statul îţi plăteşte, pentru nota 10, îţi plăteşte părintele. Ministerul nu aspiră la performanţă, ci aspiră la nota 5.”

Şcoala îţi pregăteşte copilul doar pentru a obţine o notă de trece la examenele naţionale. Este o realitate dureroasă care domină sistemul educaţional de ani de zile şi pe care Luminiţa Barcari, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a recunoscut-o cu mare uşurinţă. Afirmaţia a fost făcută în legătură cu Evaluarea Naţională, dar şi elevii de liceu s-au simţit vizaţi. „Un copil care învaţă la şcoală ar fi putut să ia 5-6", a spus Luminiţa Barcari la Digi 24.

Pentru cele spuse, puştii au taxat-o imediat şi acum îi cer demisia din funcţia pe care o ocupă.

„Problema mare a sistemului educaţional este că, din păcate, nu este pentru toţi. Este doar pentru cei care pot ţine ritmul. Există o doză de adevăr în ceea ce spune doamna secretar de stat”, spune Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

„Riscul este ca un astfel de examen să devină formă fără fond, să ne furăm căciula. Problemele de la Evaluarea naţională sunte extrem de uşoare. De aici, situaţii aberante, după părerea mea, în care sunt licee care au media minimă de admitere 9,80. Aşa ceva este anormal”, susţine Marian Staş, expert în educaţie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici