În punga ridicată de Fătuloiu de la Chelu erau 212.850 lei

Secretarul de stat din MAI, Dan Fătuloiu, a luat o pungă de culoare albă de la Cătălin Chelu, aflat într-o maşină parcată în apropiere de intrarea în sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, punga în care se aflau 212.850 de lei fiind desfăcută în biroul chestorului şef de faţă cu martorii.

25 afișări
Imaginea articolului În punga ridicată de Fătuloiu de la Chelu erau 212.850 lei

În punga ridicată de Fătuloiu de la Chelu erau 212.850 lei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În decizia judecătorului, prin care au fost arestaţi preventiv Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea, se arată că în 19 noiembrie, Chelu a remis denunţătorului Dan Fătuloiu prima tranşă (din mita de 1.000.000 de euro, potrivit înţelegerii-n.r.) reprezentând suma de 212.850 de lei în numerar (echivalentul a aproximativ 50.000 de euro).

Constantinescu se afla în apropiere, împreună cu Badea.

"Indiciile temeinice rezultă din coroborarea probelor administrate în cauză: denunţul şi declaraţiile martorului Fătuloiu Dan, denunţul şi declaraţiile martorului Fătuloiu Alexandru; procesul-verbal privind constatare a infracţiunii flagrante din 19 noiembrie 2010; planşa fotografică privind bancnotele ce compun suma de 212.850 lei; planşa fotografică cu principalele momente operative cu ocazia întâlnirii, la 19 noiembrie 2010, dintre denunţătorul Fătuloiu Dan şi inculpatul Cătălin Chelu; procesele-verbale de percheziţie asupra vehiculului; înscrisurile puse la dispoziţia organelor de urmărire penală de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind situaţia dosarelor penale în care sunt cercetaţi inculpaţii în cauză; procesele-verbale de redare a conţinutului înregistrărilor audio-video a dialogurilor purtate în mediul ambiental şi procesul-verbal de redare a conţinutului înregistrării convorbirii telefonice purtată la 10 septembrie 2010 de către inculpaţii Badea şi Bunu", notează instanţa argumentele pentru care a decis arestarea preventivă a celor patru.

Totodată, judecătorul notează că apărările lui Chelu, în sensul că a acceptat de a-i da chestorului Fătuloiu mită, întrucât acesta i-a solicitat insistent şi l-a hărţuit, nu pot fi reţinute, "faţă de probele administrate în cauză".

Mai mult, spune judecătorul, Chelu a negat înmânarea banilor, precizând că acea plasă conţinea două agende, un calendar promoţional şi câteva pixuri, însă "din coroborarea procesului-verbal de redare a conţinutului înregistrării audio-video a dialogului purtat la data de 19 noiembrie 2010 între denunţătorul Fătuloiu Dan şi Cătălin Chelu, a planşei fotografice cu principalele momente fixate la data de 19 noiembrie 2010" cu ocazia întâlnirii dintre cei doi, în zona din faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a procesului-verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 19 noiembrie 2010 rezultă că inculpatul omul de afaceri a venit în biroul secretarului de stat cu scopul de a da această tranşă.

Chelu şi-a exprimat "temerea" de a remite banii în biroul lui Fătuloiu, astfel că secretarul de stat a coborât în zona din faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor, unde se afla parcat autoturismul inculpatului Chelu, acesta i-a dat o plasă din plastic de culoare albă pe care o avea în autoturism, chestorul şef a luat-o în mână şi a intrat apoi în sediul MAI, "unde, în biroul său, în prezenţa martorilor asistenţi a fost desfăcută punga, constatându-se că în interiorul acesteia se afla o sumă de bani care a fost numărată, cuantumul fiind de 212.850 lei", notează instanţa.

Totodată, în actul citat se consemnează faptul că din fotografia care îl arată pe denunţător (Dan Fătuloiu-n.r.), deplasându-se spre sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi având plasa asupra sa, se poate distinge că, în interiorul acesteia, "se află bancnote legate, plasa fiind uşor transparentă".

Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică dactiloscopică din data de 20 noiembrie 2010 a concluzionat că pe suprafaţa pungii din plastic au fost evidenţiate trei urme papilare care nu conţin suficiente elemente dactiloscopice necesare identificării persoanelor care le-au creat, însă acest aspect nu înlătură existenţa indiciilor temeinice privind înmânarea banilor care reiese din probele consemnate în dosar, susţine judecătorul.

Mai mult, spune sursa citată, concluziile raportului de constatare tehnico-ştiinţifică dactiloscopică nu stabilesc faptul că nu au existat urme papilare ale inculpatului pe suprafaţa plasei, ci doar că urmele papilare prelevate nu sunt apte a fi identificate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici