Copiii români au ajuns a doua cea mai mare populaţie rezidentă din Germania, după copiii nemţilor

  • La finalul anului 2019, în Germania erau peste 93 de mii de copii români cu vârsta sub 10 ani.
  • Românii care aleg să se stabilească în Germania sunt tineri, arată statisticile.
  • Numărul copiilor născuţi în România a scăzut cu mai mult de 11% în ultimii 10 ani.
646 afișări
Imaginea articolului Copiii români au ajuns a doua cea mai mare populaţie rezidentă din Germania, după copiii nemţilor

Copiii români au ajuns a doua cea mai mare populaţie rezidentă din Germania, după copiii nemţilor

Copiii români au ajuns a doua cea mai mare populaţie rezidentă din Germania, după copiii nemţilor. Aşa se face că la finalul anului 2019, în Germania erau peste 93 de mii de minori români cu vârsta sub 10 ani, arată studiile făcute de Institutul Naţional de Statistică din Germania.

Între timp, în ţara noastră, numărul copiilor născuţi scade de la an la an. Cea mai mare scădere a fost între 2018 şi 2019, cu peste 18.000 de nou-născuţi mai puţin.

„Vorbim aici de o categorie de migranţi economici. Statul român va rămâne mult timp dator demogragfiei pentru că statul român nu poate competiţiona cu Germania nici sub aspectul locurilor de muncă, nici sub aspectul protecţiei sociale, ofertei educaţionale şi atunci acest lucru va însemna pe termen mediu şi lung o provocare majoră pentru societatea românească”, a spus Ioan Hosu, sociolog.

Majoritatea românilor care aleg să părăsească ţara, sunt tineri care profită de ofertele de lucru de acolo, dar şi de ofertele educaţionale pe care Germania le oferă copiilor lor. Printre ei se află şi Patriciu. S-a mutat impreună cu soţia lui din ţară în 2018. Acum cresc un copil în Germania şi se bucură de toate facilităţile.

„Ne-am adaptat uşor, adică toţi oamenii cu care am interacţionat au fost extrem de primitori chiar în contradictoriu cu tot ce ne spunea lumea înainte să plecăm, că nemţii sunt foarte reci şi a fost total opusul. Aici sunt foarte multe locuri accesibile pentru familii şi copii. De exemplu, oraşul unde suntem noi e destul de prietenos pentru copiii, sunt foarte multe locuri de joacă publice e un pic diferenţă faţă de România, infrastrutura e mai bună”, a declarat Patriciu Folfa, rezident român.

Mutatul în Germania a fost o schimbare în mai bine şi pentru Oana şi soţul ei care au trei copii. De un an şi jumătate de când sunt acolo copiii lor vorbesc deja germană şi s-au adaptat cu ajutorul profesorilor şi a programelor de integrare, extrem de repede. Pentru ei Germania este acum acasă.

„În privinţa copiilor mi-a fost teamă, dar ei s-au acomodat cel mai repede şi au fost şi ajutaţi din punctul acesta de vedere. Au fost suţinuţi de profesorii şi şcolile nemţeşti.  Le-au oferit cursuri de integrare şi acestea au fost şi gratuite şi i-a ajutat foarte mult. Au reuşit într-un an copiii să vorbească, ca într-un an să se poată integra într-o şcoală de nemţi. Educaţia copiilor la ei este poate pe primul loc. Copiii sunt foarte privilegiaţi la ei”, a precizat Oana, rezident român.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici