Încă 37 de ofiţeri ai fostei Securităţi şi Miliţii, pe lista publicată de Tokes

Europarlamentul Laszlo Tokes a prezentat, luni, încă 37 de nume de ofiţeri şi subofiţeri ai fostei Securităţi şi ai Miliţiei care ar fi urmărit angajaţi şi enoriaşi ai Bisericii Reformate, acestea fiind adăugate pe lista cu peste o sută de nume dată publicităţii în februarie.

97 afișări
Imaginea articolului Încă 37 de ofiţeri ai fostei Securităţi şi Miliţii, pe lista publicată de Tokes

Încă 37 de ofiţeri ai fostei Securităţi şi Miliţii, pe lista publicată de Tokes (Imagine: Adi Pîclişan/Mediafax Foto)

Laszlo Tokes a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă la Oradea, completări la lista dată publicităţii la mijlocul lunii februarie, cu numele unor ofiţeri şi subofiţeri de Securitate care ar fi urmărit angajaţi şi enoriaşi ai Bisericii Reformate.

Lista suplimentară începe cu Aristotel Stamatu, care în 1989 a fost adjunct al ministrului de Interne, şi continuă cu alţi informatori din Mureş, Bistriţa-Năsăud, Arad, Sălaj, Bihor, Braşov, Satu Mare, Harghita şi Cluj.

Din judeţul Bihor, Tokes i-a trecut pe listă pe Mihai Dulama, Florea Ghitea, Liviu Radu, Petru Oros, Ioan Şereş şi un anume "Ochea", căruia Tokes nu i-a aflat decât gradul (locotenent-major), nu şi prenumele.

"Ar fi cazul să se înceapă judecarea acestor cazuri şi să se demaşte cine a regizat şi a comis evenimentele sângeroase din Târgu Mureş, mineriadele din '90 şi cele întâmplate în Piaţa Universităţii", a declarat Tokes.

Europarlamentarul a apreciat că este "inacceptabil ca aceste pesoane să facă parte din viaţa publică", susţinând că în această situaţie se află şi parlamentarul bihorean Lakatos Peter şi fostul deputat Fazakas Laszlo.

"Lakatos Peter a fost fără echivoc ofiţer la Ministerul de Interne şi activitatea lui ulterioară reflectă trecutul său odios. L-a sprijinit pe Fazakas Laszlo să ajungă membru al Parlamentului", a explicat Tokes, referindu-se la cei doi membri ai UDMR.

Vezi aici lista suplimentară publicată de Tokes

Europarlamentarul a anunţat că a participat, săptămâna trecută, la Praga, la Conferinţa Internaţională "Crimele Regimului Comunist", din partea României, alături de reprezentanţii Institutului de Investigare şi Condamnare a Crimelor Comunismului.

Toţi cei circa 250 de participanţi la conferinţă au semnat o declaraţie prin care cer Uniunii Europene înfiinţarea unei instanţe internaţionale pentru condamnarea crimelor regimului comunist.

"Din păcate, se foloseşte o dublă-măsură în judecarea comunismului şi a nazismului", a declarat Tokes.

El a apreciat ca necesară înfiinţarea unei instanţe după modelul Tribunalului de la Nurnberg, care a condamnat liderii Germaniei naziste.

"Doar aşa s-ar face dreptate victimelor acestui regim", a argumentat Tokes.

Declaraţia respectivă este şi un apel la toate statele membre ale Uniunii Europene să crească nivelul de informare şi de educare asupra crimelor comunismului, dar şi să instituie ziua de 23 august ca Zi Europeană a Memoriei victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare. Ultimul punct al declaraţiei prevede ca Europa să edifice un monument memorial pentru victimele comunismului mondial, după exemplul memorialului ridicat în Washington D.C.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a făcut publică, în 16 februarie, o listă cuprinzând 102 ofiţeri şi subofiţeri din cadrul fostei Securităţi şi al fostei Miliţii care au activat pentru urmărirea personalului Bisericii Reformate şi a unor persoane din anturajul acestora, în perioada 1975-1989.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici